BOLJI DIPLOMATSKI ODNOSI: Rouhani u Perzijskom zaljevu kako bi otklonio nesporazume

FaH

Iranski predsjednik Hassan Rouhani doputovao je u srijedu u Oman, prvu postaju svog kratkog posjeta zemljama Perzijskog zaljeva tijekom kojega bi trebao otkloniti “nesporazume” između Irana i naftom bogatih arapskih monarhija na tom području.

U Muscatu ga je dočekao omanski sultan Qabous s kojim je poslije razgovarao o bilateralnim vezama i o stanju u regiji, izvijestila je omanska agencija ONA.

Iran već uobičajeno ima dobre veze sa sultanatom Omanom s kojim zajedno kontrolira strateški tjesnac Ormuz.

Iranski predsjednik će nakon Omana posjetiti Kuvajt koji je nedavno poslao svog izaslanika u Teheran ne bi li potaknuo nastavak dijaloga šijitskog Irana i arapskih monarhija u Perzijskom zaljevu.

Posebno su se zategnuli odnosi Irana i Saudijske Arabije, sunitske sile i glavne arapske monarhije u Perzijskom zaljevu.

Dvije regionalne sile podupiru suprotne tabore u regionalnim sukobima, napose u sirijskom i jemenskom.

Saudijska Arabija je u siječnju 2016. prekinula diplomatske veze s Teheranom nakon napada na njezino veleposlanstvo u Teheranu. Usto je prekinula gospodarske i trgovinske veze i ukinula sve letove između dviju zemalja.

Rouhani je uoči putovanja rekao za iranske medije da je preko kuvajtskog izaslanika koji je boravio u Teheranu, primio poruku šest zemalja Perzijskog zaljeva koje žele otkloniti “nesporazume” s Iranom.

Rekao je da su dobrosusjedski odnosi i sigurnost u Perzijskom zaljevu temelji politike njegove zemlje.

“Iran nikada nije nikoga napao i ne želi se miješati u unutarnje stvari bilo koje zemlje niti im nametati svoja vjerska i politička uvjerenja”.

Komentiraj