Otkriveno je da se Salman Abedi vratio iz Libije samo nekoliko dana prije napada u Manchesteru. Vjeruje se da je putovao i u teroristička područja u Siriji, piše Independent.

Kaos koji je nastao u Libiji nakon likvidacije Muammara Gaddafija doveo je do širenja ISIS-ovih uporišta u državi. ISIS je otvorio kampove za obuku terorista koje je u siječnju bombardirao SAD zbog upozorenja da “planiraju operacije protiv Europe”.

Francuska je zbog terorističkog napada u Manchesteru produžila izvanredno stanje. Ministar unutarnjih poslova Gerard Collomb rekao je da je dokazana veza Abedija s ISIS-om.

Abedi je za napad iskoristio improviziranu kovčeg-bombu sa čavlima, vrlo sličnu onima koje je ISIS upotrijebio u napadima na zračnu luku u Bruxellesu i metro postaju Molenbeek.

Snimka nadzorne kamere koju je objavio The Times pokazuje 22-godišnjeg terorista kako ostavlja kovčeg na podu u predvorju arene u Manchesteru. Bio je otprije poznat sigurnosnim službama zbog veze s ISIS-ovcem Raphaelom Hosteyjem, ubijenim prošle godine u Siriji.

“Bio je vrlo otvoren i zabavan dečko. Ali, od kad se vratio iz Libije 2011., postao je drugi čovjek”, bivši školski prijatelj opisao je promjenu koju je primijetio u Abediju nakon njegovog odlaska u Libiju.

“Prije odlaska je znao piti alkohol i pušio je travu, a onda se odjednom pretvorio u vjernika, počeo puštati bradu… i nisam ga ni vidio od 2012.”, izjavio je bivši napadačev prijatelj za Manchester Evening News.

“Prije nekoliko godina na njihovom krovu je osvanula crna zastava s arapskim natpisom”, rekao je za BBC jedan od susjeda.

Komentiraj