Beroš: “U Čakovcu se sumnja na pogrešku, sudionici su priznali”

“U Čakovcu se sumnja na stručnu pogrešku, ali to tek treba dokazati”, komentirao je ministar zdravstva Vili Beroš današnju smrt pacijenta u čakovečkoj bolnici ne želeći iznositi više detalja, premda je nešto ranije za Index potvrdio da je pogrešku učinila medicinska sestra.

Muškarac u čakovečku bolnicu stigao na hemodijalizu, preminuo je zbog primjene “nedozvoljenog sredstva”

“Ovo je težak i tragičan događaj koji predstavlja izuzetak, a Ministarstvo zdravstva učinit će sve da ubuduće spriječi takve događaje”, kazao je Beroš, koji je izrazio sućut obitelji preminuloga.

Nije htio iznositi detalje prije nego što inspekcija Ministarstva zdravstva ustanovi što se točno dogodilo. “Imamo preliminarne informacije koje ne moraju biti točne. Ne želim dezinformirati javnost. Pričekajmo koji dan, pa će bolnica, a i ja osobno, objasniti što se dogodilo”, kazao je Beroš.

Kazao je da će u bolnicu u Čakovcu odmah otići inspekcija koja će utvrditi činjenice, a potom obavijestiti nadležne institucije i javnost.

Na pitanje novinara tko je uz pacijenta dok se provodi hemodijaliza, Beroš je odgovorio da su to “najčešće medicinske sestre i tehničari”, dok samu hemodijalizu “indicira liječnik”.

Kazao je kako zna što se dogodilo, ali ne zna je li to točno i provjereno, pa “ne želi izlaziti u javnost”. “Zato i šaljem inspekciju, da se ispitaju svi svjedoci i donese argumentiran stav”, objasnio je.

Dodao je kako očekuje da neće dugo trajati utvrđivanje što se dogodilo, jer je “dobio informaciju da su sudionici priznali pogrešku”. “Ali, molim za strpljenje. Kad sve bude potvrđeno, dat ćemo relevantnu informaciju”, kazao je Beroš.

On je nešto ranije za Index kazao kako “nije riječ o liječničkoj grešci”. “Kad smo ga pitali je li grešku učinila medicinska sestra, odgovorio je potvrdno”, navodi portal.

Beroš je kazao da to što je pacijent bio izložen koronavirusu “ne može utjecati da ovo što se dogodilo na kraju hemodijalize”.

 

Komentiraj