EPA/INTERPOL

BELGIJA PRIZNALA ‘GREŠKU’ S JEDNIM OD NAPADAČA Američki dužnosnici: Braća su bila na listi terorista

Belgija je u četvrtak priznala kako je napravila ‘grešku’ u vezi jednog od napadača na Bruxelles. Turska je, podsjetimo, objavila kako je Brahima el-Bakraouija uhitila i deportirala prošlog lipnja, upozoravajući Belgiju kako je on ‘strani borac’, ali ta je informacija ignorirana.

Ministri unutarnjih poslova i pravosuđa Belgije danas su ponudili svoje ostavke zbog turskog otkrića, ali premijer je ostavke odbio. Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan rekao je kako je el-Bakraoui uhićen na granici sa Sirijom u lipnju 2015. godine, a na njegovo je traženje, deportiran u Nizozemsku.

Erdogan je potvrdio kako je Turska upozorila i Nizozemsku i Belgiju. “Ali, usprkos našim upozorenjima da je ta osoba strani teroristički borac, belgijske vlasti nisu mogle identificirati njegove veze s terorizmom”, rekao je Erdogan. Belgijski ministar pravosuđa rekao je kako je el-Bakraoui stigao iz Turske u srpnju prošle godine, ali i kako je imao važeću belgijsku putovnicu i nije se nalazio na nikakvim listama, pa ga stoga vlasti nisu imale razloga zadržati.

U četvrtak je i jedan neimenovani američki dužnosnih rekao kako su el-Bakraoui i njegov brat Khalid bili na američkoj listi terorista prije napada na glavni grad Belgije.

EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON
EPA/CHRISTOPHE PETIT TESSON

El-Bakraoui je jedan od trojice muškaraca koje je uhvatila nadzorna kamera. Izvršio je napad na Zaventem zračnu luku, gdje je poginulo 11 ljudi. Još nepotvrđena izvješća govore kako je jedan od napadača na zračnu luku bio traženi džihadist Najim Laachraoui, čiji DNK je pronađen na eksplozivu povezanom s prošlogodišnjim terorističkim napadima na Pariz. Treći osumnjičeni još uvijek nije identificiran i u bijegu je.

Bakraouijev brat Khalid napao je metro stanicu Maelbeek, gdje je poginulo 20 ljudi.

U terorističkim napadima na Bruxelles ubijena je 31 osoba, dok je ozlijeđeno oko 300 ljudi. Ministarstvo zdravlja u četvrtak je objavilo kako se 121 ozlijeđena osoba i dalje nalazi u bolnici, od čega je 63 u ozbiljnom stanju, prenosi BBC.

Belgija je u četvrtak smanjila razinu uzbune, a najavljeno je kako će se metro postupno otvoriti, sa brojnim sigurnosnim mjerama. Zračna luka biti će ponovno otvorena najranije u ponedjeljak.

Komentiraj