Ballet Finland gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u petak 18. studenog

Autor:

HNK Ivana pl. Zajca

Ballet Finland gostuje u HNK Ivana pl. Zajca u petak 18. studenog 2016. godine u 19:30 sati.

Ville Valkonen, umjetnički ravnatelj i koreograf ove finske baletne trupe, autor je dvaju baleta, Seven (Sedam) i Red light drowning (Utapanje crvenog svjetla), kojima će se po prvi put predstaviti hrvatskoj publici.

U homageu velikom finskom skladatelju Jeanu Sibeliusu, modernom baletu Seven, sedam će plesača plesati na glazbu posljednjeg Sibeliusova djela ‘Sedme simfonije’ i tako donijeti čitavu paletu emocija, ljepote i isječaka iz života.

Prizor iz baleta Seven

Prizor iz baleta Seven

Balet Red light drowning, na glazbu Maxa Richtera i Gold Pande, donosi ispreplitanje koreografije Villea Valkonena i video projekcija Eetu Lipponena pri čemu oba medija ‘plešu’ svaki svojim izrazom, ali ipak usklađeno.

Balet Red light drowning

Balet Red light drowning

Ballet Finland čine talentirani profesionalni baletni plesači koji u različitim koreografijama pobuđuju novo zanimanje za balet.

U Seven plešu Hanna Korjus, Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen.

Plesači u Red light drowning su Timo Korjus, Alina Sakko, Tiia Huuskonen, Inka Hulkko, Tuomas Hyvönen, Ville Valkonen.

Ballet Finland osnovala je  2007. godine. U početku su se tamo dodatno usavršavali svi klasični mladi plesači i koreografi zainteresirani za razvoj novih, na klasici temeljenih, koreografija. Tada su nastupali podjednako u kazalištima koliko i na neočekivanim mjestima, od bolnica i škola do ulica. Danas su profesionalna baletna trupa koja svoj raznoliki repertoar predstavlja i u Finskoj i u inozemstvu. Nastavljaju se na stare snove i sanjaju nove. Plesači vježbaju mnogo više od potrebnog za izvedbe, ali smatraju da je taj rad ulaganje u budućnost.

“Mi jesmo ples, mi živimo ples i mi se krećemo plesom. Dok izvodimo, želimo da se i publika osjeća inspirirano i uzbuđeno”, kaže Valkonen.

Baletna večer trajat će jedan sat i petnaest minuta, a izvodi se s jednom pauzom.

Komentari

Morate biti ulogirani da biste dodali komentar.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa * (obavezno)