EPA/BARBARA GINDL

Austrija strahuje da bi Njemačka mogla zatvoriti granice

U Austriji raste bojazan da bi Njemačka uskoro mogla zaustaviti vlakove s izbjeglicama koje svakodnevno stižu u tu zemlju iz Austrije, javlja u utorak bečki dnevnik Die Presse.

“Pritisak na njemačku kancelarku Angelu Merkel raste i ona taj pritisak prenosi dalje na Austriju”, piše Die Presse navodeći kako su Angela Merkel i njezin austrijski kolega Werner Faymann tijekom vikenda u nekoliko navrata razgovarali o daljnjem postupku prema izbjeglicama s obzirom na to da je krajem prošlog tjedna istekao dogovor o propuštanju izvanrednih vlakova preko austrijsko-njemačke granice.

 

  • “Zaustavljanje izvanrednih vlakova, kako tvrdi Faymann, zasad se više ne smatra opcijom. No pitanje je vremena kada će Njemačka upaliti crveno svjetlo ili barem smanjiti broj vlakova koje propušta u zemlju”, piše Die Presse navodeći kako se o pitanju protoka izbjeglica “vode intenzivni razgovori” na relaciji Beč-Berlin.

 

Kako nadalje navodi ovaj dnevnik, Merkel je od Faymanna zatražila da se izbjeglice više ne dopremaju autobusima do austrijsko-njemačke granice s obzirom na to da je kod prijevoza vlakovima moguća bolja kontrola.

No, kako špekulira Die Presse, Austrija se očito priprema na moguće zatvaranje njemačko-austrijske granice za izbjegličke vlakove. Prema informacijama kojima raspolaže list, austrijski državni koordinator za izbjeglice Christian Konrad već unajmljuje nova skladišta za prinudni smještaj novopridošlih izbjeglica.

Prema informacijama lista, i Slovenija u blizini Šentilja, na austrijsko-slovenskoj granici, gradi tranzitni centar za 8.000 izbjeglica.

Komentiraj