Asselborn: “Mađarsku treba izbaciti iz EU”; Szijjarto: “On je arogantan i frustriran”

EPA/YURI KOCHETKOV

Ministar vanjskih poslova Luksemburga Jean Asselborn pozvao je da se Mađarsku suspendira ili čak isključi iz Europske unije zbog načina na koji se odnose prema izbjeglicama. Navodi kako Mađarska krši osnovne vrijednosti Europske unije, prenose svjetski mediji.

“Mađarska nije daleko od izdavanja naredbi da se na izbjeglice otvori vatra”, kaže Asselborn. Mađarska je, pak, poručila da se Asselborna ne može shvatiti ozbiljno. Čelnici Europske unije sastat će se u petak u Slovačkoj kako bi raspravljali o budućnosti Unije.

Asselborn kaže da Unija ne može tolerirati takvo neprimjereno ponašanje, te kako bi svaka država koja krši osnovne vrijednosti trebala biti privremeno ili zauvijek isključena iz Europske unije. “To je jedina mogućnost da se zaštiti kohezija i vrijednosti Europske unije”, rekao je Asselborn u razgovoru za njemački Die Welt.

Ministar vanjskih poslova Mađarske Peter Szijjarto odmah mu je ogovorio, poručujući kako je Asselborn ‘odavno prestao biti političar kojeg se može uzimati za ozbiljno’, dodajući da je Asselborn arogantan i frustriran. Luksemburškog ministra kritizirao je i latvijski ministar vanjskih poslova, koji je rekao da se radi o ‘megafonskoj dipliomaciji’.

Komentiraj