Antifašisti pozvali na zajedništvo i nazvali ga bratstvom i jedinstvom

Kristina Stedul Fabac/PIXSELL

Savez antifašističkih boraca i antifašista (SABA RH) poručio je u subotu iz Svetičkog Hrašća kod Ozlja da su partizani kroz svoje pobjede skinuli ljagu koju je hrvatskom narodu nanio ozloglašeni režim tzv. NDH, a predsjednik SABA Franjo Habulin pozvao je na zajedništvo, nazvavši ga bratstvom i jedinstvom.

Na svečanosti u povodu 72. obljetnice osnutka Udarne karlovačke brigade i 75. obljetnice početka antifašističke borbe naroda Hrvatske predsjednik SABA Habulin je podsjetio na formiranje te brigade 5. ožujka 1944. u Svetičkom Hrašću, kroz koju je uz partizane karlovačkog kraja bilo i više stotina Istrana, te naglasio da interes njihovog djelovanja nisu samo komemoracije i obilježavanja pobjedničkih obljetnica, nego i suvremen život i “zajedništvo, koje nije ništa drugo nego ono što smo ranije zvali bratstvo i jedinstvo”.

Nikako da nam sunce grane i želimo da se prestane s revizijom povijesti, izjednačavanjem partizana i ustaša, na što nikako ne možemo pristati, pa da se već jednom okrenemo zajedništvu i ostvarivanju stabilnih uvjeta gospodarenja, da bismo sutra imali kvalitetnije zdravstvo, mirovinski sustav, kvalitetnije školstvo, kulturu, sport, te socijalnu skrb, odnosno da svi dostojanstveno živimo”, rekao je Habulin i pozvao mlade da se “otvoreno priklone antifašizmu i slave slavne događaje iz Narodno oslobodilačke borbe svojih predaka”.

I karlovački Gradski vijećnik Nikola Badovinac (SDP), kao mlad čovjek, pozvao je mlade da se odazovu na ovakve skupove, jer je antifašizam, kako je rekao, i naša sadašnjost i naša budućnost, a doprinos pripadnika narodnooslobodilačkog pokreta nemjerljiva.

 

  • Ustvrdio je da se u Karlovcu, gdje je na vlasti HDZ s partnerima, “već godinama provodi fašizacija i sustavno umanjuje vrijednost antifašizma, što se ogleda i kroz nebrigu o partizanskim spomenicima”.

 

Ozaljska gradonačelnica Gordana Lipšinić (nezavisna uz potporu HDZ-a) pozvala je, među ostalim, da se u društvu prestane s podjelama, jer će “povijest ionako valorizirati kao dobro samo ono što se radilo iz plemenitih pobuda i u cilju dobrog”.

Ivo Josipović je u svojstvu bivšeg predsjednika države i aktualnog predsjednika političke stranke “Naprijed Hrvatska-Progresivni savez, zahvalio “partizankama i partizanima što su očuvali čast i slobodu našeg naroda” te je ustvrdio da unatoč njihovoj pobjedi nad fašizmom “fašizam nikad nije mrtav”.

“Fašizam sada ima neki novi oblik i javlja se diljem svijeta s karakteristikama mržnje prema drugima, spremnosti na genocid, ponižavanje i narušavanje ljudskih prava i nema ni jednog društva koje je imuno od obnavljanje fašizma i zato je važan suvremeni antifašizam, kojeg promoviraju i mnogi mladi ljudi, a ne samo sudionici Drugog svjetskog rata. Moramo biti svjesni da se uvijek ponovno i ponovno rađaju pojedinci koji bi druge mrzili, gazili, ubijali i oduzimali im prava i mi smo ovdje da to ne dopustimo”, rekao je Josipović.

Poručio je da će Hrvatska “uvijek biti jača od onih koji joj pokušavaju vratiti crnilo i dijeliti ljude po naciji i vjeri”.

U izjavi za medije Josipović je zatim ustvrdio da na ovaj skup nije došao nitko od pozvanih iz državnih vlasti te je nazvao “velikom pogreškom politiku onih snaga koji zanemaruju antifašizam, jer je upravo partizanski pokret pobjedom u Drugom svjetskom ratu Hrvatsku stavio na pobjedničku stranu i omogućio povrat otetih teritorija matici zemlji”. Dodao je da je “na kraju krajeva i Domovinski rat bio borba protiv fašizma”.

Komentiraj