Hina

ANIMAFEST Ni posljednji dan festivala ne usporava dosadašnji ritam

Svjetski festival animiranog filma u svom posljednjem danu ne usporava dosadašnji ritam – od jutarnjih do kasnih večernjih sati održavaju se brojne projekcije i popratni događaji, koji se danas sele i iz užeg središta grada, kroz program “Animafest u Vašem kvartu”.

U sklopu tog programa održavaju se besplatne projekcije u kulturnim centrima, ne bi li se umjetnički animirani film približio što većem broju ljudi.

Kulturni centar Dubrava i  Centar za kulturu i informacije Maksimir prikazuju film “Put na sjever” Rémija Chayéa, priču o herojskoj ekspediciji jedne djevojke na Sjeverni pol, koji će se u Kulturnom centru Travno prikazati i nakon završetka Animafesta, u nedjelju.

Maksimirski centar za kulturu  nakon projekcije filma organizira i radionicu animacije za djecu.

Za subotnji program ostavljena je još jedna projekcija filma nominiranog za ovogodišnjeg Oscara, “Moj život kao Tikvica” Claudea Barrasa te “Louise na obali” Jean-Françoisa Laguioniea, kao i antiratne anime “U ovom kutu svijeta” Sunaa Katabuchija.

I dio festivala namijenjen profesionalcima ima gust program –  Michaël Dudok de Wit pripremio je za Animafest masterclass o radu na filmu “Crvena kornjača”.

Christophe Gerard će govoriti o izazovima adaptacije grafičkog romana “Epileptic”, a Jelena Popović iz prestižne kanadske produkcijske kuće National Film Board of Canada,  će u svojoj prezentaciji “NFB: Utopia and Practices” objasniti kako taj javni producent i distributer, kojeg od 1939. u cijelosti financiraju porezni obveznici, postiže kreativnu izvrsnost, jednakost i raznolikost kulturnog izričaja.

Još danas traju i festivalske izložbe – “Stripovi u pokretu – počeci”, posvećene interaktivnim stripovima, i “Kako se gradila Ježeva kuća” u Galeriji ULUPUH, te retrospektivna izložba radova studenata Odsjeka za animirani film i nove medije Akademije likovnih umjetnosti u Galeriji Šira.

U Tunelu Grič posjetitelji mogu doživjeti svijet proširene animacije – na izložbi slikara i redatelja Marka Tadića “Side View” te kroz instalacije “Bioscope” Maartena Isaäka De Heera i program “Animacija i VR”, izbor filmova u okruženju virtualne stvarnosti u produkciji Google Spotlight Story.

Animafest završava dodjelom nagrada u kinu “Europa” 

Nakon više od 300 filmova prikazanih u natjecateljskim i popratnih programa Animafest završava u subotu navečer dodjelom nagrada u kinu Europa.

Uz Grand Prix Velikog natjecanja kratkometražnog i Velikog natjecanja dugometražnog filma, dodijelit će se Nagrada Dušan Vukotić za najbolji studentski film i Nagrada Zlatni Zagreb za kreativnost i inovativno umjetničko postignuće.

Nagradu Zlatko Grgić dobit će najbolji prvi film izvan obrazovne institucije, a Mr. M najbolji kratkometražni i dugometražni film po izboru publike.

Dodijelit će se i nagrade za najbolji hrvatski film i najbolji film za djecu, čiji se natjecateljski programi održavaju i u subotu, u kinu Europa i Kinoteci.

Komentiraj