Snage sirijske vlade osvojile su više od 70% istočnog Aleppa, koji je pod kontrolom pobunjenika, objavili su državni mediji, prenosi BBC. U područjima koja su još uvijek pod kontrolom pobunjenika nalazi se više od 100 tisuća ljudi, objavio je Sirijski opservatorij za ljudska prava.

Zalihe hrane su iscrpljene, a u istočnom dijelu grada više nema funkcionalne bolnice. Državna agencija Sana objavila je kako su snage sirijske vlade zadale teške gubitke pobunjenicima, koje nazivaju teroristima.

U utorak su režimske snage osvojile važnu četvrt Chaar, rezidencijalnu i najvažniju četvrt u središtu istočnog Alepa i njezinim gubitkom pobunjenici su stjerani u južni dio, a režim može krenuti u ofenzivu protiv njih, rekao je direktor Sirijskog opservatorija za ljudska prava Rami Abdel Rahmane.

Rusija je, pak, optužila Sjedinjene Američke Države da pobunjenicima u Aleppu pokušava ‘kupiti vrijeme’. Ministar vanjskih poslova Sergei Lavrov izjavio je kako su SAD otkazale razgovore o mogućem povlačenju pobunjenika koji su bili planirani za srijedu. “Čini se kao potez za kupovanje vremena pobunjenicima kako bi se mogli regrupirati i obnoviti zalihe”, rekao je.

Američki državni tajnik John Kerry opovrgnuo je ruske optužbe da ‘zavlače’ pregovore.

Komentiraj