U dvosatnom događanju kampanje ‘Oživi me’ u organizaciji Zaklade Hrvatska kuća srca, Hrvatskog kardiološkog društva i Udruge studenata StEPP te uz podršku Grada Zagreba na zagrebačkom Cvjetnom trgu sudjelovao je velik broj građana i javnih osoba, a njih više od 200 naučilo je kako pružiti prvu pomoć uslijed iznenadnog srčanog zastoja koji se u Hrvatskoj događa svakog sata.

Edukatori su zainteresiranim građanima na lutkama za oživljavanje demonstrirali kako prepoznati srčani zastoj te kako provesti vanjsku masažu srca s umjetnim disanjem, kao i druge postupke koji našim članovima obitelji, prijateljima i sugrađanima mogu spasiti život , a pružiti prvu pomoć naučili su i Renata Sopek, Žanamari Lalić, Mario Valentić, Frano Ridjan i mnogi drugi.

‘Oživi me’ je javno-zdravstvena akcija nastala 2014. godine s ciljem senzibiliziranja javnosti o problemu iznenadne srčane smrti i načinima prve pomoći u tim slučajevima. Zaklada je u tri godine svoga djelovanja kroz razne besplatne akcije, edukacije i radionice podučila više od 2500 građana postupcima oživljavanja.

“U Hrvatskoj svakoga sata jedna osoba umre od iznenadnog srčanog zastoja, što čini 24 osobe u jednom danu ili oko 9000 osoba godišnje. Procjenjuje se da od 100 osoba koje dožive srčani zastoj preživi njih manje od 10, a u vrlo malo slučajeva im se pruži prva pomoć koja im može spasiti život. U radu naše Zaklade ključno je educirati što je moguće veći broj građana, kako bi bili u stanju pružiti prvu pomoć svojim sugrađanima“, ističe Upravitelj Zaklade, akademik Davor Miličić.

Organizatori naglašavaju kako se srčani zastoj može dogoditi bilo kome, bilo kada i bilo gdje, ono se ne događa samo starim i bolesnim osobama, a jedan je od najčešćih uzroka smrti. Čak 80% srčanih zastoja događa se izvan bolnice, u 60 – 80% slučajeva svjedoci su sugrađani i prolaznici, pri čemu se u manje od 20% slučajeva pruži prva pomoć na licu mjesta od strane svjedoka osobi u srčanom zastoju.

“Edukacija traje približno 15 minuta, a znanje koje se dobije može spasiti život članu obitelju, prijatelju ili sugrađaninu. Svatko mora početi od sebe, a naš krajnji cilj da postupak oživljavanja uđe u obrazovni kurikulum kako bi ga djeca poznavala već od malih nogu i kako bismo smanjili visoki postotak smrtnosti od srčanog zastoja“, ističe doktorica Ivana Portolan Pajić, koordinatorica rada Zaklade i pomoćnica Pročelnice u Gradskom uredu za zdravstvo.

Od trenutka kada osoba doživi srčani zastoj, izgledi za preživljavanje se smanjuju za 10-12% svake minute tijekom koje se ne provede oživljavanje. Već nakon četiri minute srčanog zastoja mozak je nepovratno oštećen, nakon 10 minuta osoba gotovo da i nema šanse za preživljavanje, a prosječno vrijeme potrebno hitnoj medicinskoj pomoći da stigne do osobe sa srčanim zastojem u Hrvatskoj iznosi 13 minuta.

Postupci oživljavanja, izvedeni pravilno, povećavaju šanse za preživljavanje i potpuni neurološki oporavak dva do četiri puta.

Sve o problemu iznenadnog srčanog zastoja saznajte na www.ozivi.me te skinite aplikaciju sa svim potrebnim informacijama na svoj pametni telefon.

Komentiraj