AGROKOR ‘Većinski udjel Agrokora u Mercatoru nije založen’

FaH/ Lana SLIVAR DOMINIĆ

Iz Agrokora su u utorak izvijestili kako je Agrokor d.d. vlasnik 69,57 posto Mercatora i kako to vlasništvo Agrokora nije založeno niti na bilo koji način dovedeno u pitanje, a Sberbank može pokrenuti postupak ovrhe samo nad imovinom u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

“Agrokor d.d. je vlasnik 69,57 posto Mercatora i ovo vlasništvo Agrokora d.d. nije založeno niti je na bilo koji način dovedeno u pitanje. Sva vlasnička prava u Mercatoru Agrokor d.d. ostvaruje na temelju ovog većinskog vlasničkog udjela”, navodi se u odgovoru Agrokora na upit Hine nakon napisa u slovenskim medijima da je ruska banka Sberbank počela “plijeniti” 18,53 posto dionica Mercatora koje su u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor Investment B.V.

U odgovoru Agrokora navodi se i da je manjinski udio od 18,53 posto Mercatora u vlasništvu Agrokor Investments B.V., a ne Agrokora d.d., jer je ova kompanija sa sjedištem u Nizozemskoj u direktnom, 100-postotnom vlasništvu Ivice Todorića.

“Prema informacijama kojima raspolaže izvanredna uprava Agrokora d.d., Ivica Todorić je prilikom podizanja kredita u iznosu od 100 milijuna eura od Sberbanke u veljači ove godine založio dionice Mercatora u vlasništvu Agrokor Investment B.V. kao dodatno sredstvo osiguranja. Tim temeljem Sberbanka ima direktan zahtjev prema toj imovini i može pokrenuti postupak ovrhe”, ističu iz Agrokora.

Kako Agrokor d.d. nije vlasnik Agrokor Investments B.V., na ovu se kompaniju ne odnosi Zakon o postupku izvanredne uprave, navode iz koncerna.

“Izvanredna uprava Agrokora ima ingerencije samo nad vlasništvom Agrokora d.d., a navedeni manjinski udio u Mercatoru, kao što smo pojasnili, to nije. Međutim, bilo kakvo raspolaganje tim manjinskim udjelom nema utjecaj na budućnost Mercatora kao niti na proces restrukturiranja Agrokora d.d.”, ističe se u priopćenju Agrokora.

Slovenski mediji u utorak su, pozivajući se na agenciju Bloomberg, objavili kako je ruska banka Sberbank počela “plijeniti” 18,53 posto dionica Mercatora koji su trenutačno u vlasništvu nizozemske tvrtke Agrokor B.V.

Sberbank, koji je jedan od većih kreditora posrnulog koncerna Agrokora, prema navodima slovenskog poslovnog lista, zaplijenjeni udio u slovenskom trgovačkom lancu namjerava zadržati do kraja lipnja, a onda ga prodati kako bi djelomično nadoknadio potencijalne gubitke koje će imati na kreditima koje je odobrio Agrokoru.

Komentiraj