Screenshot communityasart.com, Međunarodna konferencija ekspresivne art terapije i coachinga

‘Međunarodna konferencija ekspresivne art terapije i coachinga’ se po prvi put održava u Hrvatskoj

Svi smo se kao mali igrali bojama, preoblačili se i glumili razne uloge, plesali ne razmišljajući gleda li nas tko te pjevali punim glasom. Više to ne radimo, iako možda iznutra za time čeznemo. No, istraživanja pokazuju da spontano kreativno izražavanje dovodi do smanjenja anksioznosti i depresivnih stanja, ublažava učinke post-traumatskog stresa te povećava kvalitetu života.

Ekspresivna art terapija je terapijski pristup, kod nas još uvijek relativno nepoznat, koji koristi sve modalitete igranja i stvaranja koje smo koristili kao djeca – ali u svrhu osobnog razvoja i iscjeljivanja. Zahvaljujući njenoj širokoj mogućnosti i jednostavnosti uporabe, art terapija se provodi u raznim institucijama u svijetu. Tako se art terapeute nerijetko može naći na psihijatrijskim i neurološkim odjelima bolnica, u školama, zatvorima, centrima za osobe s poteškoćama u razvoju, centrima za ovisnike o drogi i alkoholu, centrima za socijalni rad, itd.

Mnoga istraživanja ukazuju na veliku moć koju ima art terapijski pristup. Tajna je u ovome: pristup art terapije omogućuje nam da osjetimo i izrazimo svoje emocije i misli, pogotovo one vezane uz neki težak događaj koji smo možda proživjeli, ali bez nužnosti da o tome pričamo ili da se s tim događajem direktno suočimo, ako to nismo spremni učiniti. Umjesto verbaliziranjem, izraziti se možemo kroz ples, pjevanje, muziciranje, glumu, pisanje ili slikanje te na taj način doći do olakšanja, iscjeljenja i povećanja kvalitete našega života.

Različitim kreativnim pristupima u psihoterapiji, osobnom razvoju i coachingu bavi se četvrta ‘Međunarodna konferencija ekspresivne art terapije i coachinga’ koja se održava po prvi puta u Hrvatskoj ove jeseni u organizaciji Hrvatske udruge za ekspresivnu art terapiju i Akademije likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu.

Kroz 35 različitih radionica i predavanja domaćih i stranih stručnjaka/inja iz područja art terapije, ali i šire, bit će moguće upoznati ovaj zanimljiv pristup te provjeriti njegovu učinkovitost na vlastitom primjeru. Konferencija je otvorena za sve koji su voljni istražiti sebe kroz različite modalitete umjetničkog izražavanja, bez obzira na njihove likovne, plesne ili glumačke sposobnosti.

Komentiraj