22. SFF: Predstavljena nova hrvatska televizijska serija “Novine”

HINA/ HAVC

Nova dramska serija pod nazivom “Novine” koja bi se od rujna trebala početi prikazivati na programu Hrvatske radiotelevizije (HRT) predstavljena je publici 22. Sarajevo Film Festivala (SFF) koja je to dočekala s velikim zanimanjem jer je riječ o ostvarenju koje je najavljeno kao trenutno najznačajniji televizijski projekt u regiji.

Dvije od ukupno dvanaest epizoda “Novina” prikazane su u petak u okviru ponoćnog programa “Pretpremijere” sarajevske filmske smotre a projekciji je nazočio i veći dio ekipe koja je radila na ovom projektu predvođene Daliborom Matanićem koji ju je režirao.

Pozdravljajući publiku u Sarajevu Matanić je kazao kako se nada uspjehu serije jer ona ukazuje na važne pojave.

Prikrivanje istine igra je koja se stalno igra, u tome sudjeluju poluge poput ekonomije, politike a ponekad i Crkve, istaknuo je redatelj dodajući kako je stoga važna uloga medija i novinara koji boreći se za istinu i radeći odgovoran posao često ostaju potcijenjeni.

“Nadam se da će bar neki razumjeti što smo htjeli ispričati”, poručio je skromno Matanić kojega je publika u Sarajevu pozdravila srdačnim pljeskom.

Uloge u seriji podijelili su Branka Katić, Trpimir Jurkić, Aleksandar Cvjetković, Dragan Despot, Edita Karađole, Zijad Gračić, Olga Pakalović, Zdenko Jelčić, Goran Marković, Alen Liverić, Tihana Lazović, Mijo Jurišić i Dajana Čuljak.

“Novine” su nastale po scenariju Ivice Đikića a priča je smještena u kontekst suvremenog hrvatskog društva u kojemu su nevidljivim nitima isprepleteni interesi političara, tajkuna i biskupa i koji u svojoj “igri moći” medije tretiraju tek kao sredstvo za postizanje ciljeva.

Dinamika serije začinjena je zločinima, prijetnjama i ucjenama a u pozadini je priča o pojedinačnim sudbinama niza likova i njihovim uzajamnim odnosima.

Sudeći prema prvim dvjema epizodama “Novine” su rađene s ambicijom da budu neka vrsta hrvatskog pandana velikim serijskim ostvarenjima poput, primjerice, “Kuće od karata”.

Komentiraj