HINA/ FENA

21. SFF: Završen natjecateljski program, u subotu proglašenje pobjednika

Projekcijama rumunjskog filma “Kod tate kući” i grčkog “Chevalier” u petak je okončan natjecateljski program 21. Sarajevskog filmskog festivala (SFF), no njegov pretposljednji dan ipak je obilježilo gostovanje redatelja i glumačke ekipe filma “Savršeni dan” prikazanog u četvrtak navečer i u kojem naslovnu ulogu igra oskarovac Benicio Del Toro.

Prvi film redatelja Fernanda Leona de Aranoe na engleskom jeziku osvojio je velike simpatije sarajevske publike, a to djelomice može zahvaliti i činjenici da je njegova radnja smještena baš u Bosnu i Hercegovinu 1995. godine.

Sam De Aranoa u petak je u neformalnom razgovoru s novinarima i publikom u Sarajevu kazao kako je za BiH i njezinu ratnu priču vezan na poseban način jer je 1995. godine boravio u Mostaru snimajući dokumentarac o španjolskim vojnicima iz sastava tadašnjih mirovnih snaga Ujedinjenih naroda (UNPROFOR).

 

  • Dodatni poticaj za filmski povratak u BiH bila mu je knjiga o iskustvima jedne žene koja je na Balkanu tijekom rata bila angažirana u humanitarnim organizacijama koje su pomagale lokalnom stanovništvu.

 

“Ovo jest priča o ratu u BiH, no istodobno je priča o svakom sličnom ratu”, kazao je De Aranoa opisujući svoj film kao crnohumornu komediju s elementima drame.

Benicio Del Toro u filmu glumi humanitarca, a publici je kazao kako je uživao radeći na originalnoj priči.

“Crni humor koji dominira ovim filmom stvaran je, jer je on alat koji humanitarcima pomaže izdržati sve izazove s kojima se susreću”, kazao je Del Toro kojemu je dan ranije za ukupni doprinos filmskoj umjetnosti uručena nagrada SFF-a “Počasno srce Sarajeva”.

Rumunjski i grčki film, prikazani u okviru natjecanja za najbolje igrano ostvarenje 21. SFF-a, zanimljivi su redateljski i scenaristički pokušaji analize ljudskih odnosa u različitim okruženjima, no kvalitetom teško mogu konkurirati ostalim prikazanim filmovima a prije svega hrvatskom “Zvizdanu” Dalibora Matanića i turskom “Mustangu” redateljice Deniz Gamze Ergiven.

Uz njih, kvalitetom bi se mogao izvojiti i mađarski film “Saulov sin” kojega je režirao Lazslo Nemes.

Glasovima publike za sada vodi “Mustang” no žiriji za najbolji igranu, dokumentarni i kratki film svoje će odluke o tome tko će ponijeti nagradu “Srce Sarajeva” objaviti tek u subotu navečer na ceremoniji zatvaranja ovogodišnjeg SFF-a.

Komentiraj