– Na europskim su burzama cijene dionica zrakoplovnih kompanija u četvrtak oštro pale jer su Lufthansa i easyJet upozorili da bi im prodaja mogla pasti zbog terorizma, dok im troškovi poslovanja rastu zbog rasta cijena goriva i poremećaja na financijskim tržištima nakon ‘Brexita’.

Zrakoplovna kompanija easyJet u svega četiri tjedna izgubila je 40 milijuna funti, ponajviše zbog pada tečaja britanske valute nakon što su Britanci odlučili napustiti Europsku uniju, pišu u četvrtak mediji.

Čelnica easyJeta Carolyn McCall izjavila je za BBC da je pad tečaja funte učinio skupljim gorivo, koje kompanija plaća u američkim dolarima. Dodala je i da su povećani troškovi putovanja u inozemstvo odvratili brojne britanske turiste od odmora u inozemstvu.

Funta je nakon ‘Brexita’ izgubila više od 10 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar.

McCall je to izjavila predstavljajući tromjesečne rezultate easyJeta, koji su pokazali da kompanija zarađuje manje po putniku, premda je broj putnika porastao na 20,2 milijuna.

Ekstremne vremenske prilike, štrajkovi, kontrolora zračnog prometa i teroristički napadi utjecali su na pad “prihoda po sjedalu” – ključnog pokazatelja u toj industriji – za gotovo 8 posto..

Ta druga najveća europska niskotarifna zrakoplovna tvrtka iza Ryanaira priopćila je da će na rezultate u četvrtom fiskalnom tromjesečju utjecati nedavni događaji u dvije destinacije: teroristički napad kamionom u Nici, u kojem je poginulo 84 ljudi, i neuspjeli vojni udar u Turskoj.

Zabrinutost oko sigurnosti povećat će nesigurnost potrošača koja je već u porastu zbog britanske odluke o napuštanju Unije. ‘Brexit’ je izazvao pad vrijednosti funte i za Britance izazvao poskupljenje putovanja u Europu, a Velika Britanija je najveće tržište easyJeta.

Uz to, njemački zrakoplovni prijevoznik Lufthansa izvijestio je u četvrtak o snižavanju ciljane dobiti za cijelu godinu zbog oštrog pada rezervacija u Europi. Kao razlog Lufthansa navodi terorističke napade u Europi i veću političku i ekonomsku nesigurnost.

Sada očekuje da će dobit za cijelu 2016. godinu biti “malo veća od one u prethodnoj godini” do “ispod one u prethodnoj godini”.

U priopćenju Lufthansa navodi da su rezervacije, osobito na dugim rutama u Europi, “značajno smanjene” otkad je u ožujku objavio prvu prognozu dobiti.

U četvrtak je na europskim burzama cijena dionice Lufthanse potonula 8 posto, dok su dionice easyJeta i Air France-KLM-a pojeftinile više od 4,5 posto.

Komentiraj

FOTO:Dan Kitwood/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.