Austrijski kancelar Werner Faymann u subotu je žestoko napao mađarskog premijera Viktora Orbana, usporedivši ponašanje prema migrantima koji prolaze kroz Mađarsku s nacističkim razdobljem, prenosi AFP.

“Ukrcavanje gomila izbjeglica u vlakove u nadi da odlaze jako daleko budi uspomene iz najmračnijeg razdoblja na našem kontinentu”, kazao je Faymann za njemački Der Spiegel, aludirajući na deportaciju Židova vlakovima u koncentracijske logore.

Prema njegovim riječima, “Orban je vrlo neodgovoran kada tvrdi da su ti ljudi ekonomski migranti”. “Namjerno vodi politiku zastrašivanja”, kazao je austrijski kancelar.

Orban, međutim, tvrdi da sirijski izbjeglice, koji masovno pristižu u Europu a Mađarska im je tranzitna tura, “ne dolaze iz ratnih područja u Siriji, već iz izbjegličkih logora u pograničnim zemljama”. “Tamo su bili sigurni”, poručio je Orban.

U razgovoru za njemački Bild je kazao da izbjeglice ne stižu u Europu zato jer traže sigurnost, već bolji život.

“Oni žele njemački način života, ili švedski. Ali činjenica je da ne postoji temeljno pravo na bolji život: samo pravo na sigurnost i ljudsko dostojanstvo”, kazao je Orban. Mađarska planira od 15. rujna potpuno blokirati granicu sa Srbijom i spriječiti ulazak migranata na putu za Austriju i Njemačku.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.