Premda je agencija AFP, pozivajući se na slovačke izvore, objavila da je prijedlog odaslan iz ureda Alexisa Tsiprasa odbačen, Reuters sada piše da će u srijedu ujutro eurogrupa održati nove konzultacije upravo o tome prijedlogu, no to ne utječe na činjenicu da će večeras u ponoć dosadašnji program financijskog spasa biti prekinut, s obzirom da Atena na račun MMF-a nije uplatila 1,6 milijardi eura.

Prema informacijama agencije AFP, na hitnim konzultacijama eurogrupe odbačen je najnoviji prijedlog grčkog premijera Tsiprasa o dvogodišnjem programu vraćanja dugova.

  • U tijeku su kontakti u cilju postizanja sporazuma u posljednji trenutak, izjavio je jedan grčki dužnosnik, nekoliko sati prije isteka roka.

Malteški premijer Joseph Muscat rekao je za agenciju Reuters da je Grčka spremna odustati od najavljenog referenduma ako bude postignut dogovor o nastavku pregovora.

Između Atene i Bruxellesa u tijeku su kontakti kojima je cilj u posljednji trenutak postići sporazum o grčkom dugu, rekao je jedan grčki dužnosnik, a njemačka kancelarka Angela Merkel istodobno je izjavila da ona ne zna ništa o novoj europskoj ponudi Grčkoj.

U tijeku su kontakti u cilju postizanja sporazuma u posljednji trenutak, izjavio je jedan grčki dužnosnik, nekoliko sati prije isteka roka.

“Postoje inicijative”, rekao je, ne govoreći o detaljima.

Kasnije je stigla vijest da je grčki premijer Alexis Tsipras uputio potpuno novi prijedlog za rješenje dužničke krize. Riječ je o programu koji bi trajao sljedeće dvije godine, ali njegovi detalji zasad nisu jasni.

‘Grčka je vlada danas predložila dvogodišnji sporazum s Europskim stabilizacijskim mehanizmom kako bi u potpunosti pokrila svoje financijske potrebe paralelno s restrukturiranjem duga’, navodi se u kratkom priopćenju iz Tsiprasova ureda.

U istom se priopćenju navodi i da Grčka ostaje za pregovaračkim stolom te da Atena i dalje želi zadržati euro.

Grčka je zatražila od vjerovnika i da “na kraće razdoblje” produže postojeći program pomoći kako bi se tehnički izbjegao bankrot do donošenja novog kreditnog paketa.

Komentiraj

PODIJELI