Međunarodna svemirska stanica (ISS), orbitalni laboratorij za istraživanje mikrogravitacije koja se smatra presudnom za pripremu letova s ljudskom posadom na Mars, u ponedjeljak obilježava petnaestu obljetnicu neprestane ljudske nazočnosti.

Petnaestu obljetnicu boravka ljudske posade na ISS-u astronauti će proslaviti zajedničkom večerom za kojom će razmijeniti mišljenja o svojoj misiji, rekao je japanski astronaut Kimiya Yui.

“Najvažniji aspekt ISS-a jesu ciljevi dugoročnog svemirskog istraživanja u misijama s ljudskom posadom”, istaknuo je američki astronaut Scott Kelly, zapovjednik aktualne posade na tiskovnoj konferenciji u izravnoj vezi, zajedno sa svojim kolegama, Amerikancem Kjellom Lindgrenom, Rusima Mihailom Kornijenkom, Olegom Kononjenkom i Sergejem Volkovom i Japancem Kimiyom Yuiem.

Kjell Lindgren je rekao da je “ISS mjesto za ispitivanje tehnologija koje treba usavršiti i razumjeti kako bi se uspješno izvela ekspedicija na Mars”.

Gradnja stanice od 450 tona koja se kreće na prosječnoj visini od 370 km, počela je 1998. a završila se 2011.

Na ISS -u od 2. studenoga 2000. stalno boravi astronautska ekipa. Trenutačno ih je šestero.

Prva trojica stanara ISS-a koji se tada sastojao samo od dvaju modula, bili su Amerikanac Bill Sheperd i Rusi Sergej Krikaljov i Jurij Gidzenko.

Nakon toga, više od 220 astronauta iz raznih zemalja, među kojima iz Francuske, Italije i Njemačke, boravili su na međunarodnoj svemirskoj stanici koja obiđe Zemlju 16 puta na dan brzinom od 28.000 km/h. U ISS je uloženo 100 milijarda dolara koje su najvećim dijelom osigurale Sjedinjene Države.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.