Grčku krizu i njezine moguće posljedice po Hrvatsku komentirao je, za Dnevnik Nove TV, guverner HNB-a Boris Vujčić, koji je siguran kako situacija u Grčkoj ne može izravno utjecati na hrvatsko gospodarstvo. Ipak, priznao je, postoji mogućnost za neizravne posljedice.

“Naše banke su imale na strani pasive oko 14 milijuna, odnosno aktive oko milijun kuna izloženosti, što je stvarno zanemarivo pa ne očekujemo nikakav utjecaj onog što se događa u Grčkoj na naš bankarski sustav”, rekao je Vujčić te dodao da su jedini značajni efekti koji se mogu dogoditi indirektni efekti od kretanja na deviznom tržištu te tržištu obveznice.

“Ono što smo danas vidjeli jest da je tržište na vrlo miran način prihvatilo ono što se dogodilo u Grčkoj, odnosno zatvaranje banaka i jučerašnju odluku ECB-a o ograničavanju likvidnosti za grčke banke, na način da netko jest deprecirao euro na početku radnog dana, ali nakon toga se vratio”, rekao je.

 

  • “Naše banke su imale na strani pasive oko 14 milijuna, odnosno aktive oko milijun kuna izloženosti, što je stvarno zanemarivo pa ne očekujemo nikakav utjecaj onog što se događa u Grčkoj”

Vjeruje kako je eurozona dobro pripremljene na trenutnu situaciju u Grčkoj, nego što je bila na početku krize.

“Vidjet ćemo što će se sutra dogoditi, ali to definitivno nije dobra vijest, kad niste u stanju servisirati dug prema MMF-u. Međutim, nakon toga je opet odluka na MMF-u i na drugim učesnicima u grčkom programu o tome što učiniti”, zaključio je Vujčić.

Komentiraj