Od 21. do 23. kolovoza u Vinkovcima će se održati 5. Antičke filmske večeri kao svojevrsni uvod u završnicu ovogodišnjeg 11. Festivala dokumentarnog rock filma (DORF), koji će se od 24. do 26. kolovoza održavati u Galeriji fotografije Meraja, izvjestili su u utorak iz Udruge ljubitelja filma Rare Vinkovci, organizatora DORF-a.

U sklopu Antičkih filmskih večeri, koje će se održati u lapidariju Gradskog muzeja, ljubitelji filma moći će pogledati film “Dan oslobođenja“ Mortena Traavika o koncertu slovenske grupe Laibach u Sjevernoj Koreji, a kako je ovogodišnje izdanje ovih filmskih večeri posvećeno sportu, i to šahu i nogometu, uz projekcije filmova bit će organizirani i razgovori sa svjedocima vinkovačke sportske prošlosti.

“Pero Sentić, vinkovački zaljubljenik u šah i autor nekoliko knjiga o šahu, vratit će nas u vrijeme kraja 1960-ih kada je u Vinkovcima boravio slavni šahovski genijalac Bobby Fischer, a prisjetit ćemo se i najvažnijeg datuma u povijesti vinkovačkog nogometa – 6. lipnja 1982. i mitskog dvoboja Dinama i Čelika te ulaska u Prvu nogometnu ligu tadašnje države”, najavljuju iz udruge Rare.

Osim sporta i filmova, posjetitelji će se moći zabaviti uz filmski kviz, filmsku radionicu i predavanje o najnovijim arheološkim otkrićima u Vinkovcima.

Sama završnica DORF-a, čiji se prvi dio održava od 5. do 9. kolovoza u Primoštenu u sklopu Festivala SuperUho, bit će od 24. do 26. kolovoza u Galeriji fotografije Meraja u Vinkovcima uz projekcije filmova, gostovanja autora te proglašenje najboljeg filma u regionalnoj selekciji.

Prvog dana programa bit će prikazan film “Garage Rockin’ Craze – Story of Tokyo garage punk” autora Marija Čužića (Kanada), te kratki film “Florian” autora Darija Bukovskog iz Zagreba o tri marginalca glazbenika i njihovim snovima. Drugi dan na programu su filmovi o prvom albumu kultnog slovenskog sastava Buldožer “Pljuni istini u oči” autorice Varje MOčnik, kao i novi film Ljiljane Šišmanović “Neuspješan skroz” o kantautoru Electric Žaretu, dok će trećeg dana gledatelji imati prigodu pogledati film “Charlatan Magnifique” o slovenskom autoru Magnificu, glazbeniku i autoru glazbe za filmske hitove.

Na samom kraju slijedi ekskluzivna projekcija epizode novog serijala “Borderland soundtrack” autorice Brankice Draškovi, inspiriranog knjigom “Sedma republika” velikog prijatelja DORF-a Ante Perkovića, kojem je posvećeno ovogodišnje festivalsko izdanje. Žiri u sastavu Dubravko Jagatić, Željka Kovačević i Kandžija odlučiti će kome će pripasti nagrada koju je izradio Miro Župa iz Splita, a DORF nagradu za životno djelo primit će  Dubravko Mataković.

Komentiraj