VIDEO: TUŽNA OBLJETNICA Prošla je godina dana od talačke krize u Sydneyju

Sydney obilježava tužbu obljetnicu opsade Lindt kafića u kojoj su prošle godine poginule tri osobe, uključujući napadača, iranca Mana Harona Monisa. On je u noći s 15. na 16. prosinac uzeo 18 talaca u kafiću, a živote su izgubili Katrina Dawson i Tori Johnson.

Njihove obitelji će se pridružiti tisućama drugih ljudi koji će večeras održati bdijenje. “Prije godinu dana, na prag nam je stigao terorizam. Grad neće pokleknuti pred onima koji žele donijeto zlo i podijeliti nas”, rekao je premijer New South Waklesa Mike Baird koji je najavio i postavljanje spomenika.

Jedan od taoca, Jarrod Morton-Hoffman napisao je emocionalan esej u kojem je istaknuo kako i nakon godinu dana još uvijek pokušava shvatiti smisao tog događaja. “Monis nam je zaprijetio zbog sudjelovanja u napadima u Siriji i Iraku. Cilj mu je bio posijati strah. Njegov uspjeh ili neuspjeh baziran je jedino na našem izboru da ostanemo u strahu ili budemo hrabri”, napisao je.

Naoružani napadač upao je u Lindtov kafić 15. prosinca i popio kavu prije nego što je uperio pištolj u menadžera Tori Johnson. Nekoliko je talaca uspjelo pobjeći iz kafića, kojeg je opkolilo više stotina pripadnika policije i specijalaca. Cijela je drama zaključena nakon 16 sati opsade, a policija je upala u kafić nakon što je Monis upucao johnsona. U policijskoj akciji ubijen je Monis, a smrtno je stradala i Katrina Dawson, jedna od talaca.

Man Haron Monis je bio samoprozvani svećenik, koji je dobio politički azil u Australiji. Haron je u Australiju došao kao izbjeglica 1996., a australske je vlasti konstantno prozivao da vrše progon nad njim. Bio je dobro poznat policiji, 2013. godine je osumnjičen da je sudjelovao u ubojstvu svoje bivše supruge. Prošle je godine optužen i za seksualno napastovanje mlade žene 2002. godine, a imao je još 50-ak prijava za seksualno napastovanje.

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.