Jedna od najvećih misterija arheologije grob je egipatske kraljice Nefertiti, ali istraživanja skupine znanstvenika sa Sveučilišta u Arizoni možda su napokon dala odgovor na pitanje – gdje je pokopana legendarna kraljica.

Nefertiti je Egiptom vladala uz faraona Eknatona u 14. stoljeću prije Krista. Iako je bila jedna od najpopularnijih ličnosti Starog Egipta, od nje je do danas sačuvano jako malo. Najpoznatija je njena bista, koja se nalazi u berlinskom muzeju. Povijest ju je upamtila po vjerskoj reformi koju je provela sa svojim suprugom u Egiptu, ali i po svojoj ljepoti (njeno ime doslovno znači ‘Lijepa žena je stigla’).

Mjesto gdje je pokopana Nefertiti do danas nije poznato, ali Nicholas Reeves, arheolog sa Sveučilišta u Arizoni, tvrdi da ga je pronašao – u Tutankamonovoj grobnici. Znanstvenici su, naime, skenirali unutrašnjost Tutankamonove grobnice, gdje su otkrili neobične nepravilnosti u zidovima. One, tvrde, ukazuju na to da je zid pregradio vrata iza kojih se nalazi grobnica kraljice Nefertiti, prenosi Independent.

Prve analize tih skrivenih prostorija pokazuju kako se unutar njih nalazi metal i određene organske tvari. To bi, tvrde arheolozi, moglo ukazivati na brojne atrefakte koji su stavljeni u njenu grobnicu. Detaljnija istraživanja biti će provedena sljedećeg mjeseca, a njima bi se konačno trebalo potvrditi postoje li skrivene prostorije iza zidova Tutankamonove grobnice.

“Ovo bi za Egipat moglo biti otkriće stoljeća”, rekao je egipatski ministar Mahmoud Eldamaty, koji je uvjeren kako stvarno postoje skrivene prostorije.

Tutankamonovu grobnicu pronašao je 1922. godine Howard Carter. U prostoriji gdje je sahranjen faraon pronađeno je više od pet tisuća predmeta, među kojima se nalaze odjeća, glazbeni instrumenti, čak i kočija. Teorija da se grob Nefertiti nalazi u Tutamkamonovoj grobnici pojavila je prije nekoliko mjeseci. Tutankamon je preminuo u dobi od samo 19 godina, a vjeruje se da je pokopan u grobu Nefertiti jer za njega nisu imali spremno posljednje počivalište.

Komentiraj

FOTO:Pixabay
PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.