Upravni sud u Zagrebu nepravomoćno je odbio žalbu glavnog ravnatelja HRT-a Gorana Radmana na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa iz 2013. prema kojoj je Radman kao vlasnik i direktor tvrtke Nautar i član Nadzornog odbora Hypo Alpe Adria banke u potencijalnom sukobu interesa.

Povjerenstvo je Radmana tada kaznilo s 15.000 kuna i zbog toga što nije predao svoju imovinsku karticu.

“Odbija se tužbeni zahtjev za poništenje, podredno oglašavanje ništavnom, odluke Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa RH” navodi se u presudi Upravnog suda koji je odbio Radmanova tumačenja kako ravnatelj HRT-a nije državni dužnosnik, zbog čega se na njega ne odnosi Zakon o sprečavanju sukoba interesa.

“Okolnosti što se na glavnog ravnatelja HRT-a primjenjuju i odredbe Zakona o hrvatskoj radioteleviziji te Statuta HRT-a kojima se uređuju određena pitanja sukoba interesa, nisu zapreka za primjenu odredbi Zakona o sprečavanju sukoba interesa na obnašatelja dužnosti glavnog ravnatelja HRT-a s obzirom na to da se odredbe navedenih propisa međusobno ne isključuju”, piše u presudi Upravnog suda.

Iz HRT-ove službe za odnose s javnošću kratko su poručili da se “u konkretnom slučaju, radi o nepravomoćnoj odluci Upravnoga suda na koju je glavni ravnatelj Hrvatske radiotelevizije uložio žalbu” te da ne mogu komentirati postupke koji su u tijeku.

Upravni sud odlučivao je i o tužbi Duška Zimonje, ravnatelja poslovne jedinice Tehnologije HRT-a, koju je djelomično usvojio.

Povjerenstvo za sprečavanje sukoba interesa utvrdio je da je Zima na mjesto ravnatelja Tehnologije HRT-a došao prije isteka 12 mjeseci od prestanka obavljanja dužnosti člana u Vijeća za elektroničke medije (VEM). Bilo je utvrđeno da je kao član VEM-a istovremeno bio direktor tvrtke Connecto Artis, čime je postupio suprotno Zakonu o sukobu interesa. Zimonja je u tom slučaju propustio prenijeti upravljačka prava u toj tvrtci na drugu osobu zbog čega je bio kažnjen sa 7000 kuna. Sud je poništio to kaznu, no utvrdio da je Zimonja postao ravnatelj Tehnologije HRT-a prije isteka 12 mjeseci od izlaska iz člana Vijeća za elektroničke medije.

Komentiraj

FOTO:Igor Kralj/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.