Zemlje koje odbijaju primiti sirijske izbjeglice zato što su muslimani potpiruju ekstremističke skupine poput Islamske države, izjavio je u ponedjeljak visoki povjerenik UN-a za izbjeglice Antonio Guterres.

“Kada ljudi govore da ne mogu primiti sirijske izbjeglice jer su muslimani, oni onda potpomažu terorističke skupine i omogućuju im da budu učinkoviei u regrutiranju članova”, kazao je Guterres na konferenciji za novinare.

Najmanje jedan muškarac koji je sudjelovao u bombaškim napadima u Parizu 13. studenoga stigao je u zapadnu Europu balkanskom rutom kao sirijski izbjeglica. Ali i prije pariških napada, mnoge europske zemlje su već raspravljale o zatvaranju svojih granica za izbjeglice, ili su to već bile učinile, zbog samog tereta golemog broja migranata.

Guterres  pojašnjava da se napadi u Europi mogu povezati s jednim ili dvojicom muškaraca koji su ušli s izbjegličkim valom, ali da se u stvari radi o “domaćim teroristima”, a taj se problem ne može riješiti zatvaranjem granica. Također vjeruje da se problem islamističkih napada ne može riješiti protuterorističkim strategijama već da je “ključna stvar uvjeriti potencijalne regrute terorističkih skupina ta to nije način izražavanja vlastitog gnjeva ili brige za svoju vlastitu perspektivu”.

Komentiraj

FOTO:Matt Cardy/Getty Images
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.