Vlada je jučer poslala u proceduru Zakon o ograničavanju uporabe duhanskih i srodnih proizvoda.

Uvedene su novosti u propise kako bi se Hrvatska uskladila s europskom direktivom kojom se zahtijeva smanjivanje promocije pušenja i podizanje svijesti o štetnosti.

Izjednačene su obične cigarete s elektronskima, pa će stoga u svim javnim prostorima u kojima je inače zabranjeno pušenje, biti zabranjeno i korištenje elektronskih cigareta.

Odnosi se to i na ljude koji se pojavljuju na televiziji i na fotografijama u medijima. Osim ako je riječ o umjetničkom djelu, cigarete se više neće smjeti prikazivati u medijima.

Kako piše Index, uvedena je nova odredba za ugostitelje. U kafićima u kojim je dopušteno pušenje, odsad će morati biti postavljen ekran na kojemu će, ako se pokvari ventilacija, pisati: “Zabranjeno pušenje zbog kvara na ventilacijskom uređaju”.

Također će svako pakiranje cigareta morati imati fotografije koje prikazuju štetne posljedice pušenja i natpise “Pušenje ubija” i “Duhanski dim sadrži više od 70 tvari koje uzrokuju rak”.

U prijedlogu koji će stići pred zastupnike, na svakoj kutiji će se nalaziti telefonski broj za pomoć u odvikavanju od pušenja. Broj telefona je 0800 7999, a riječ je o broju Ministarstva zdravstva na koji se građani mogu obratiti u slučaju da im je potrebna  pomoć sa zdravstvenom skrbi, piše Index.

Bit će zabranjena i prodaja cigareta s oznakama koje ukazuju kako je neka vrsta cigareta manje štetna od druge. To bi značilo da više neće biti oznaka “light”, ultra light” i slično, kao ni aromatiziranih cigareta.

Komentiraj