U Splitsko-dalmatinskoj županiji trenutačno gori na tri mjesta na kojima je do sada opožareno oko 300 hektara borove šume, smreke, makije, trave i niskog raslinja, dok su tri požara – na Hvaru, Klisu i u Radošiću, lokalizirani.

Od aktivnih požara najteža je situacija na požarištu Plani Put u Prpuši kod Šestanovca gdje je u utorak planuo novi požar s kojim se bori stotinjak gasitelja iz Imotskog, Zadvarja, Lovreća, Zagvozda, Omiša, Gata, Kučića, Dugog Rata, Baške Vode, Makarske, Tučepa, Podgore, Gradaca, Drvenika, Kaštela, Žrnovnice, Podstrane, Solina, Marine, Trogira i Slatina, kao i DIP Divulje, informacije su koje je dobila Hina u Javnoj vatrogasnoj postrojbi (JVP) grada Splita.

Gasiteljima su u utorak oko podneva pokušali pomoći iz zraka, ali zbog nepovoljnih meteoroloških uvjeta protupožarni zrakoplovi nisu uspjeli uzletjeti. Vatra je do sada “progutala” 250 hektara borove šume, smreke i niskog raslinja.

Šest vatrogasaca iz DVD- a Zadvarje i Lovreć trenutačno gase vatru kod vjetroparka na Katunima brdu gdje je gorjelo i prije nekoliko dana, a do sada je izgorjelo 25 hektara. Kanaderi će tijekom srijede gasiti i požar u Dugobabama u općini Klis gdje treba ugasiti šumski požar fronte od četiri kilometra koji gasi ga 50 vatrogasaca.

Požar u Korušci kod Klisa je lokaliziran. Tijekom gašenja vatre u utorak je u na sat vremena – od 14,15 do 15,15 sati, bio isključen 10 kW dalekovod. Izgorjelo je 20 hektara niskog raslinja, a vatru su ‘ukrotili’ vatrogasci iz DVD- a Zagora, Klis, Dugopolje, Solin, Sinj i JVP Split koji su tijekom noći radili na sanaciji požarišta.

Ne gori više ni u Bogomoljama na Hvaru, kao ni u Kevinoj jami u Radošići gdje je izgorjelo osam hektara makije i raslinja.

Komentiraj