Gradnja prve ULO (ultra low oxygen) hladnjače koja neće biti u vlasništvu veletrgovaca već Zagrebačke županije, odnosno malih i srednjih proizvođača, započela je u utorak u Poslovnoj zoni Rakitovec, nedaleko Velike Gorice.

Buduća ULO hladnjača vrijedna je 27 milijuna kuna, kapaciteta 3.000 tona, s tim da se 90 posto novca, odnosno 23,4 milijuna kuna financira novcem Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj.

Hrvoje Bunjevac, direktor Distributivnog centra za voće i povrće koji je nositelj projekta, kazao je kako su prošlog tjedna započeli zemljani radovi, dok bi sama hladnjača trebala biti u funkciji do kraja godine.

Po njegovim riječima, radi se o najmodernijoj tehnologiji skladištenja na svijetu, odnosno to će biti najmoderniji objekt takve vrste u Hrvatskoj.

“Ova ULO hladnjača nama proizvođačima označava uvjet za opstanak. Sramotno je da je u Hrvatskoj sva skladišna infrastruktura u vlasništvu veletrgovaca, a oni je uglavnom koriste za uvozne proizvode, ponajprije za uvoznu jabuku. Pritom su im naši proizvođači nerijetko prisiljeni prodavati proizvode po 30 do 50 posto manjim cijenama od proizvođačkih. Ova hladnjača, gdje će se skladištiti isključivo domaći proizvodi, to će promijeniti“, kazao je Bunjevac.

Naveo je da su vlasnici hladnjače Zagrebačka županija s najvećim udjelom od 78 posto, potom grad Velika Gorica i mali voćari.

U prvoj fazi hladnjaču će koristiti voćari Zagrebačke i Međimurske županije, no Bunjevac kaže da su svi domaći voćari i povrćari dobrodošli.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić istaknuo je da će ovogodišnja berba jabuka u županiji završiti u novoj hladnjači, te kako će ona proizvođačima omogućiti veći dohodak.

Kožić se nada i da će hladnjača biti kotačić prema serviranju domaćih jabuka i ostalog voća u školama zagrebačkog prstena.

Mario Digiusti, upravitelj Zadruge Zagrebački voćnjaci, najvećeg korisnika buduće hladnjače, kazao je kako je zadovoljan time što proizvođači više neće ovisiti o hladnjačama veletrgovaca.

„Ova hladnjača bitna je stvar za nas proizvođače jer više nećemo morati prodavati plodove odmah nakon berbe, za male cijene, već ćemo ih odsad moći prodavati kada im cijena poraste“, rekao je Digiusti.

Komentiraj