Udruga U ime obitelji odbacila je u subotu tvrdnje predsjednika IDS-a Borisa Miletića da je prijedlog Udruge o uređenju pravobraniteljskih institucija diskriminatoran, protueuropski i usmjeren na redukciju prava djece i osoba s invaliditetom.

Predsjednik IDS-a, navodi se u demantiju udruge U ime obitelji upućenom Hini, “nastavlja s iznošenjem laži o udruzi U ime obitelji namjerno zloupotrebljavajući političku moć za širenje neistina u nastojanju da ograniči slobodno djelovanje udruga civilnog društva čije mu djelovanje nije po volji”.

Ističući da Miletić “netočno i lažno” navodi da je prijedlog udruge U ime obitelji o uređenju pravobraniteljskih institucija diskriminatoran, protueuropski i usmjeren na redukciju prava djece i osoba s invaliditetom”, Udruga ističe kako je “uvidom u način ustrojstva institucija pravobranitelja u državama članicama Europske unije, vrlo lako provjeriti da prijedlog udruge U ime obitelji nema veze ni sa čime što je kao optužbu naveo g. Miletić”.

Od 28 članica Europske unije, njih deset (Bugarska, Francuska, Grčka, Latvija, Mađarska, Nizozemska, Portugal, Rumunjska, Slovenija i Španjolska) nema zasebnu instituciju pravobranitelja za djecu, već su sva područja ljudskih prava u nadležnosti jednog ureda pravobranitelja, dok je Francuska 2011. godine institut pravobranitelja za djecu i drugih pravobranitelja pripojila pučkom pravobranitelju (tzv. Défenseur des droits) – na sličan način kao što u Hrvatskoj predlaže udruga U ime obitelji, navodi se u demantiju.

“Dakle, jasno je da preustrojstvo instituta pravobranitelja nije ni na koji način povezano s redukcijom prava djece i osoba s invaliditetom, već sa slobodom svake države da ustroji instituciju pravobranitelja (za djecu) na najučinkovitiji i najtransparentniji način”, ističu, među ostalim, iz udruge.

Za model spajanja sadašnje sadašnje četiri institucije pravobranitelja u jednu zalažu se, kako ističu, jer smatraju da će takav model doprinijeti boljoj učinkovitosti, nepristranosti i nadzoru rada te boljoj zaštiti prava djece, osoba s invaliditetom i svih građana uopće.

Udruga U ime obitelji, podsjećaju, sustavno promiče zaštitu i iznosi prijedloge o poboljšanju položaja obitelji, djece i osoba s invaliditetom te se pridružuju “zgražanju g. Miletića nad svakim kome može pasti na pamet reducirati prava djece i osoba s invaliditetom – radujemo se njegovoj borbi protiv korupcije i zloupotrebe javnog novca – kojima se novac poreznih obveznika izbija iz džepova obitelji, djece i osoba s invaliditetom”.

Boris Miletić je u četvrtak u priopćenju istaknuo da Istarski demokratski savez (IDS) smatra apsolutno neprihvatljivim prijedlog udruge U ime obitelji da se ukine institut pravobranitelja za djecu, osobe s invaliditetom i ravnopravnost spolova, te da se reducira na institut zamjenika pučkog pravobranitelja.

“Vjerujem da u Hrvatskoj ima dovoljno razboritosti da se ovakve diskriminirajuće inicijative u startu odbace i pozivam sve političke institucije i civilne udruge da odmah osude još jedan bizaran udar na ljudska prava kojim ova udruga drsko provocira temelje demokratskog i civiliziranog društva”, naveo je Miletić u priopćenju.

Komentiraj