Strpljivi zaljubljenici u nebo uživali su u ponedjeljak ujutro u potpunoj pomrčini Sunca u Americi nakon 99 godina.

U 9,05 po lokalnom vremenu ili 18,05 po srednjoeuropskom Mjesec je počeo zaklanjati Sunce u Oregonu, na sjeverozapadu zemlje. Potpuna pomrčina tamo je bila u 19,20 po srednjoeuropskom vremenu i bila je vidljiva s male trake teritorija širokog 113 km.

Dvanaest milijuna sretnika koji žive u tom privilegiranom području su bili u prvim ložama u promatranju tog prizoru. Milijuni turista su im se pridružili zadnjih dana. Zona potpune pomrčine će prijeći 14 saveznih država, od Oregona do Južne Karoline.

U svim dijelovima zemlje teleskopi i fotoaparati su upereni u nebo. Pred nacionalnim muzejom zrakoplovstva i svemira u Washington prolaznicima dijele specijalne naočale. Duž susjednog National Malla djeca i odrasli su spremni očiju uperenih prema horizontu.

U Južnoj Karolini, gdje će pomrčina završiti svoju putanju, očekuje se dolazak dva milijuna posjetitelja. Svi turisti imaju istu želju, da ima blago vrijeme omogući promatranje neba.

Komentiraj

FOTO:EPA/NASA/Aubrey Gemignani
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.