Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk kritizirao je u srijedu kako smatra “političku pozadinu” sudskog poziva koji je primio, nakon izlaska iz zgrade državnog odvjetništva u Varšavi, gdje je saslušan kao svjedok u istrazi o padu zrakoplova poljskog predsjednika 2010. u Rusiji.

“Čitav kontekst upućuje da slučaj ima političku pozadinu”, rekao je Tusk nakon saslušanja koje je trajalo više od osam sati.

Predsjednik konzervativne stranke Pravo i pravda (PiS) Jaroslaw Kaczynski prebacuje na liberale, Tuskov tabor, moralnu odgovornost za smrt svog brata blizanca, predsjednika Lecha Kaczynskog koji je poginuo u padu zrakoplova u Smolensku, u Rusiji, s još 95 putnika.

Tusk je rekao da “ne sumnja da za sadašnju vlast pravosuđe treba biti sredstvo borbe s protivnicima, oporbom i ljudima koji joj nisu po volji”.

“Nemam se čega bojati, predsjednik (PiS-a, Jaroslaw) Kaczynski me neće zastrašiti, koliko god me žestoko napadao”, rekao je Tusk novinarima.

Državni odvjetnici su pozvali Tuska “u okviru istrage o propustima državnih službenika” tijekom obdukcije žrtava zrakoplovne nesreće.

Predsjednik PiS-a je u četvrtak ujutro htio zastrašiti bivšeg poljskog premijera. “Ima se čega bojati”, rekao je Kaczynski za mrežnu stranicu katoličkog Radija Marije, ne navodeći druge pojedinosti.

Komentiraj