Više europskih dužnosnika, među kojima i njemačka kancelarka Angela Merkel, u subotu će posjetiti jug Turske kako bi pokušali ublažiti napetosti oko sporazuma s Ankarom o spriječavanju priljeva migranata u Europu.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk, potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans i Merkel stižu u Gaziantep na jugu Turske, u blizini sirijske granice, gdje trebaju posjetiti izbjeglički kamp i sastati se s turskim premijerom Ahmetom Davutoglom.

Do susreta dolazi tri tjedna nakon što je stupio na snagu sporazum Bruxelles i Ankare čiji je cilj smanjiti dolazak ilegalnih migranata u Europu. Sporazum je u početku pridonio značajnom padu broja migranata koji su iz Turske stizali u Grčku, ali nakon kraćeg predaha čamci ponovo stižu na obale grčkih otoka, oko 150 na dan, što pokazuje da je “hermetičko zatvaranje” rute, kako se sada čini, gotovo, priopćila je Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

 

  • Turski su dužnosnici ovoga tjedna objavili da neće nastaviti s provedbom sporazuma ako Europa ne održi obćeanje o ukidanju viza za građane Turske do kraja lipnja.

 

“Europska unija više treba Tursku” nego obrnuto, upozorio je turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

No, predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je ovaj tjedan ponovio da Turska mora ispuniti čak 72 uvjeta za ukidanje viznog režima te da Bruxellesu ne pada na pamet ublažiti kriterije.

Za obje strane je, piše Reuters, puno toga na kocki. Merkel je kod skeptičnih europskih partnera lobirala da podrže dogovor s Turskom te je na domaćem terenu pod pritiskom da pokaže napredak u primjeni tog sporazuma.

Davutoglu je, s druge strane, “prodao” sporazum javnosti na temelju dogovora da će Turci zauzvrat biti oslobođeni viznog režima ako putuju u Europu.

“U interesu obiju strana je da taj sporazum funkcionira. Turska želi potporu u ublažavanju tereta migrantske krize, kako financijsku tako i u pogledu smanjivanja broja izbjeglica. I žele liberalizaciju viznog režima. Mi imamo druge interese”, izjavio je savjetnik kancelarke Merkel.

“U konačnici, sve će ovisiti o ispunjenju zadanih kriterija. Ako se to ne dogodi, sporazum neće funkcionirati. Je li on održiv, to je još uvijek pod znakom pitanja”, dodao je.

Komentiraj

FOTO:EPA/GREGOR FISCHER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.