Papa Franjo pozvao je u Paragvaju na konsolidiranje demokracije i okončanje korupcije i šverca droge, izvešćuje u subotu Reuters i podsjeća da je Papa u glavnom gradu Asuncionu upravo započeo posljednju dionicu svoje osmodnevne turneje po Južnoj Americi.

Ranije je Papa u Boliviji obišao jedan od najozloglašenijih zatvora u Latinskoj Americi. Zatvorenicima je kazao da je i on činio pogreške i griješio i pozvao ih da se klone nasilja bandi, a stražare je zamolio da se prema njima ponašaju dostojanstveno.

  • Papa Franjo je u više navrata pozvao na okončanje nasilja i brigu za siromašne.

U paragvajskoj prijestolnici Asuncionu Papu su, između ostalih, dočekale plesačice u dugim haljinama uz glazbu Guaranija. Njegov prvi korak nakon dolaska u zračnu luku je bio posjet ženskom zatvoru gdje ga je također dočekala pjesma.

Nakon privatnog susreta s predsjednikom Horaciom Cartesom, Papa je u obraćanju čelnicima zemlje kazao kako Paragvaj već dulje vrijeme pokušava izgraditi “čvrstu i stabilnu demokraciju” te da je “valjano i sa zadovoljstvom priznati napredak koji je postignut u tom smjeru”.

“No, Paragvaj mora odoljeti iskušenju da se zadovolji samo s formalnim oblikom demokracije”, kazao je Papa, ističući da vlade moraju promicati i poštivati ljudska prava.

Ta je zemlja, naime, u posljednjih 60 godina zabilježila ozbiljna kršenja ljudskih prava. Godine 1954., general Alfredo Stroessner je zgrabio vlast državnim udarom i uveo zemlju u diktaturu koja je trajala više od 30 godina.

Njega je 1989. u državnom udaru svrgnuo general Andres Rodriguez, a Stroessnerova konzervativna Stranka Colorado je istovremeno dobila parlamentarne izbore.

Ta je stranka imala središnje mjesto u politici Paragvaja sve do 2008. kada je za predsjednika izabran bivši ljevičarski biskup Fernando Lugo. Četiri godine kasnije Luga je svrgnuo Kongres, a 2013. predsjednik je postao bogati poslovni čovjek Cartes iz Stranke Colorado.

 

Komentiraj

PODIJELI
NACIONAL je već 20 godina najutjecajniji politički tjednik u Hrvatskoj.