Predsjednik HDZ-a i prvi potredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je u četvrtak u Karlovcu da je Milijan Brkić jedini kandidat HDZ-­a za ministra branitelja, kako Brkić i HDZ to mjesto zaslužuju jer je ta stranka počela s obranom Hrvatske te da je s Mostom dogovorena takva podjela ministarstava, a premijer je možda pogriješio što je pozvao braniteljske udruge da predlažu svoje kandidate.

U prepunome Gradskom kazalištu Zorin domu proslavljena je 26. obljetnica osnutka HDZ-a u Karlovcu i Karlovačkoj županiji. Proslava je bila zatvorena za novinare, a Tomislav Karamarko dao je izjavu novinarima uoči proslave.

U vezi s kandidatima za ministra branitelja Karamarko je rekao da je kandidat Domoljubne koalicije bio i ostao Brkić, da je to već trebalo biti riješeno te da mu je teško komentirati to što je premijer Orešković pozvao sve braniteljske udruge da predlože svoje kandidate.

“To je možda greška, možda nije, možda je premijer mislio na kandidate članove HDZ-a. Mi smo zbog specifične situacije u kojoj je kandidat Brkić inzistirali da on bude jedini kandidat jer ne možemo dopustiti da se njemu radi ono što se radi. Sve kandidate poštujemo i znamo – to su naši prijatelji, ali kažem: HDZ ima jednog jedinog kandidata”, rekao je. Istaknuo je kako je stajalište Miodraga Deme (BM 365) ispravno jer je najavio da će Saborski odbor za ratne veterane poduprijeti jedino Brkića jer on to zaslužuje.

HDZ ĆE DIĆI RUKU SAMO ZA SVOJEGA KANDIDATA

Na novinarsko pitanje znači li to da saborski zastupnici HDZ-a ne bi poduprli nekog kandidata kojeg bi premijer Orešković odabrao, na primjer Glogoškog ili koga drugog, Karamarko je odgovorio kako je logično da će dići ruku samo za svojeg kandidata.

Svi su ti ljudi zaslužili da ih se poštuje, da ih se cijeni, ali Brkić je naš kandidat, rekao je Karamarko.

 Zamoljen da objasni braniteljima koji nisu stranački opredijeljeni zašto bi ministar trebao biti član HDZ-a, Karamarko je rekao da je HDZ relativni pobjednik izbora, da je s Mostom dogovorena podjela ministarstava i da je osim toga HDZ i počeo s organizacijom obrane Hrvatske, a prvi branitelji bili su upravo iz HDZ-a.

O navodnoj izjavi Zorana Milanovića da je kandidat Milijan Brkić “šaka jada”, Karamarko se upitao je li istina da je to rekao, te je dodao kako to nije normalno, da se tako ne razgovara u političkoj sferi i na javnoj sceni.

Rekao je da Milanovića ne cijeni kao političara jer je on “čovjek bez ideologije koji želi vladati, a ne služiti”, ali za njega nikada ne bi upotrijebio takve riječi zbog sebe i svoje savjesti.

Stalno sam govorio da je on ‘stand-up’ komičar, a sada je postao i tragičar, vječiti gubitnik koji se tako izražava o onome od koga izgubi, rekao je Karamarko.

Na pitanje može li on premijeru Oreškoviću, kao i zastupnik Demo, oštro poručiti da ga zadnji put poziva da

konačno donese odluku, odgovorio je kako on premijeru neće slati poruke jer sjedi s njim svaki dan.

Premijer Orešković se nije oteo kontroli, rekao je Karamarko odgovarajući na pitanje te se nasmijao i dodao: “Čijoj kontroli? Pa on je premijer. On je jako ugodan čovjek, zanimljiv čovjek i vrijedan čovjek i dobro surađujemo.”

POROĐAJNE MUKE NOVE VLADE

Na inzistiranje novinara kako nema važnih imenovanja, pa ni smjene ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića, što je tražila predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, Karamarko je odgovorio da su to porođajne muke nove Vlade.

“Bitno je da se radilo na proračunu, naše ljude zanimaju uštede, reforme, investicije i otvaranje radnih mjesta, a ovo sve je B ili C, a mislim da se gospodin Lozančić treba razriješiti i da će se razriješiti”, rekao je.

Zamoljen da kaže ima li on kandidata za ravnatelja SOA-e, odgovorio je: “Imam, imamo, ali vam ne mogu reći.”

Pohvalio je inicijativu ministra Zlatka Hasanbegovića za smjenu Vijeća za elektroničke medije jer je “tu bilo toliko nepravilnosti” te je rekao kako Hasanbegović vrijedno radi svoj posao.

U vezi s primjedbama analitičara da prijedlog proračuna nije dovoljno reformski, da nema dovoljno velikih ušteda, poručio kako to nije točno jer je predviđeno smanjenje deficita, koji će biti ispod tri posto.

“Kad uđete u strukturu, vidjet ćete po stavkama da se i te kako ušlo u reforme, i to žestoko. Nije istina da se reže samo socijali, invalidima i srednjoškolcima. Imamo dobre ocjene za ovo što radimo iz Bruxellesa.”

U vezi sa smanjenjem novca za prijevoz srednjoškolaca rekao je da će se uvesti cenzus.

“Zašto bi moje dijete imalo popust na prijevoz ako ja imam 15 ili 16 tisuća kuna plaću, isto kao dijete čovjeka koji ima dvije ili tri tisuće kuna plaću? To nije pravedno. Uvest ćemo malo više pravde”, rekao je Karamarko.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.