Vrhovni sud potvrdio je presudu bivšem direktoru programa Nove TV Siniši Svilanu nakon što ga je zagrebački Županijski sud u travnju 2013. osudio na osam mjeseci zatvora, koje može odslužiti radom za opće dobro, zbog optužbi da je primio 67.500 eura mita u zamjenu za prikazivanje emisija produkcijske kuće Core Media u programu Nove TV.

Uz rad za opće dobro Svilan državi mora platiti 67.500 eura koliko je prema sudskoj odluci ‘zaradio’ primanjem mita.

 

  • Optužnica protiv Svilana podignuta je u travnju 2012. Sud ju je potvrdio početkom lipnja, a suđenje mu je počelo u rujnu iste godine kada je odbacio Uskokovu optužnicu i rekao da se ne osjeća krivim.

 

Na suđenju su ispitani brojni svjedoci, među njima bivša novinarka HTV-a Hloverka Novak Srzić, koja je svojevremeno radila i na Novoj TV, direktorica informativnog programa Nove TV Iva Gačić, direktor produkcijske tvrtke “Core media” Vladimir Šelebaj Sellier i njegova bivša supruga i novinarka Dijana Čuljak.

Paralelno sa suđenjem Svilanu Uskok je provodio istragu protiv Vladimiar Šelebaja i još četiri osobe koje se tereti za neplaćanje 3,1 milijuna kuna PDV-a te nezakonito izvlačenje više od 16 milijuna kuna iz tvrtki Core Media i Media Spot.

Pred kraj suđenja istraga je proširena i na Dijanu Čuljak, uhićenu na dan kada je Uskok u postupku protiv Svilana odustao od ispitivanja zaštićenog svjedoka pod pseudonimom Krešo s kojim nisu mogli stupiti u kontakt. No, Krešo je u istrazi navodno ispričao da su od producentske tvrtke Core Media honorare “opranog” novca primali političari, dužnosnici državnih tvrtki, izdavači i kolumnisti zaposleni u tiskanim medijima, ali i dvoje bivših čelnika s HRT-a.

Komentiraj