Sveta Stolica, koja sudjeluje u pokušajima diplomatskog rješavanja teške političke krize u Venezueli, u petak se jasno očitovala protiv održavanja prve sjednice ustavotvorne skupštine koju je istog dana sazvao socijalistički predsjednik Nicolas Maduro.

“Treba spriječiti i zaustaviti trenutačne inicijative kao što je nova ustavotvorna skupština koje umjesto promicanja pomirbe i mira stvaraju ozračje napetosti i sukoba”, ističe se u priopćenju državnog tajništva Svete Stolice objavljenom u petak.

“Sveta Stolica poziva sve političke čimbenike, napose vladu, da osiguraju puno poštovanje ljudskih prava i temeljnih sloboda te ustava koji je na snazi”, dodaje se.

“Ovo je nesvakidašnje priopćenje. U trideset godina vatikanske diplomacije nisam vidio ovakvo što. To znači da Vatikan smatra kako je situacija dosegnula krajnje granice”, komentirao je za AFP Luis Badilla, čileanski vatikanist i osnivač portala Il Sismografo koji na internetu prati napise o Crkvi.

Komentiraj

FOTO:EPA/MIGUEL GUTIERREZ
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.