Nacionalni stadion u Varšavi, gdje su se na dvodnenom summitu okupili čelnici NATO-a, pretvoren je u strogo čuvanu tvrđavu, tako da je u ovom trenutku najčuvanije mjesto na svijetu.

Snage sigurnosti, oko šest tisuća policijaca, kojima pomažu vatrogasci i vojnici raspoređeni su po cijelom gradu, a najviše ih je oko samog stadiona, koji nadlijeću helikopteri.
Od četvrtka su mostovi preko rijeke Visle u blizini stadiona, kao i ulice koje vode prema stadionu zatvorene za promet.
Poljske vlasti ističu da je riječ o “najvećem summitu u povijesti NATO-a”, na kojem se okupilo 18 predsjednika, 21 predsjednik vlade, 41 ministar vanjskih poslova i 39 ministara obrane.
Osim 28 članica NATO-a, na summitu sudjeluju i brojne druge zemlje s kojima NATO ima partnerske odnose. Ukupni broj članova izaslanstava penje se na preko 2200 ljudi, a događaj prati 2000 akreditiranih novinara.
Na travnjaku stadiona postavljen je golemi bijeli šator u kojem se održavaju susreti čelnika i visokih dužnosnika, a novinari su smješteni ispod tribina.
Nacionalni stadion u Varšavi izgrađen je za potrebe europskog nogometnog prvenstva 2012. Stadion nije dodijeljen nijednom klubu i na njemu igra samo nacionalna reprezentacija tako da je on što se nogometa tiče, slabo iskorišten. Međutim, taj stadion, kako se hvale poljski domaćini, puno je više od stadiona  i može biti primjer za odlično korištenje sportskih borilišta u razne svrhe. Na njemu se organiziraju razne priredbe, kongresi tako da je aktivan 365 dana u godini, čime opravdava golemu investiciju od oko 500 milijuna eura.
Od 2013. na njemu je organizirano 1500 događaja, a oko 5,6 milijuna gostiju je prošlo kroz njega.
Kapacitet stadiona je 58.000 sjedećih mjesta, a ispod tribina je konferencijski centar koji može istodobno primiti dvije tisuće ljudi. Tu je i prostor za izložbe od 16 tisuća četvornih metara.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.