Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski je u četvrtak usporedio predsjednika Ustavnog suda Andrzeja Rzeplinskog, u sukobu s konzervativnom vladom, s iranskim ajatolahom.

“Bio sam veleposlanik u Iranu i Rzeplinski sliči ajatolahu u Iranu koji donosi odluke neovisno o rezolucijama koje je usvojio Senat ili Donji dom, i govori ‘ja ću reći što je dobro ili nije za Poljsku'”, rekao je ministar na državnom radiju Trojka.

Waszczykowski je govorio uoči sastanka Venecijanskog povjerenstva, savjetodavnog organa Vijeća Europe, koje se bavi analizom reformi koje je vezano uz Ustavni sud provela konzervativna većina u Poljskoj.

Novinari su u veljači otkrili nacrt izvješća Venecijanskog povjerenstva koje ocjenjuje da je Poljska u ustavnoj krizi. U tom tekstu povjerenstvo naglašava da su, dok ustavni sud ne nastavi učinkovito svoj rad, u opasnosti ne samo pravna država već i demokracija i ljudska prava.

“Mi ćemo osporiti to stajalište” Venecijanskog povjerenstva, rekao je Waszczykowski koji drži da je sukob o ustavnom sudu unutrašnje pitanje Poljske.

To je spor koji bitno nadmašuje zakon, to je politički spor i trebao bi biti riješen političkim sredstvima, kompromisom”, naglasio je.

Poljski ustavni sud je u srijedu ocijenio da glavne odredbe novog zakona o njegovom djelovanju nisu u skladu s Ustavom. Usvojili su ih konzervativci na vlasti i one vode od paralize suda, ocijenili su ustavni suci.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.