Stručnjaci za kemijsko oružje potvrdili su da je upotrijebljen iperit u sirijskome gradu gdje se militanti Islamske države bore s drugom pobunjeničkom skupinom, navodi se u izvješću međunarodnih promatrača.

Povjerljivo izvješće od 29. listopada Organizacije za zabranu kemijskog oružja (OPCW), u čiji je sažetak uvid imao Reuters, zaključuje “s velikom sigurnošću da je najmanje dvoje ljudi bilo izloženo iperitu” u gradu Marea, sjeverno od Alepa, 21. kolovoza.

“Vrlo je vjerojatno da je jedna beba umrla od posljedica iperita”, rečeno je.

Dokazi pružaju prvu službenu potvrdu upotrebe iperita nakon što je dogovoreno uništenje zaliha kemijskog oružja, među koje spada i iperit.

U izvješću se ne spominje IS, jer u mandatu misije nije bilo određivanje krivaca, ali diplomatski izvori kažu da je kemijsko oružje upotrijebljeno u sukobima između IS-a i druge pobunjeničke skupine koji su se u to vrijeme vodili u gradu.

“To nameće važno pitanje o tomu odakle dolazi kemijsko oružje”, kaže jedan izvor. “Ili su oni (IS) sposobni proizvesti ga sami, ili oružje možda potječe iz zaliha koje je IS preuzeo. Obje su mogućnosti zabrinjavajuće.”

Pretpostavlja se da je Sirija potpuno predala kemijsko oružje prije 18 mjeseci. Njegova upotreba kršenje je rezolucija Vijeća sigurnosti i konvencije o kemijskom oružju iz 1997. godine.

U izvješću, koje je službeno predočeno glavnom tajniku UN-a Ban Ki-moonu ovog mjeseca, podastire se više dokaza da je IS dobio, i koristi se , kemijskim oružjem u Iraku i Siriji.

Kurdske vlasti rekle su ranije ovoga mjeseca da su militanti IS-a ispaljivali granate punjene iperitom na borce kurdskih pešmerga u sjevernom Iraku za vrijeme sukoba u kolovozu.

Oni su kazali da uzorci krvi uzeti od 35 boraca koji su bili izloženi napadu jugozapadno od regionalnog središta Erbila pokazuju “potpis” iperita.

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.