Predsjednica stranke Pametno Marijana Puljak poručila je u petak u Splitu da je u Hrvatskoj nužno ukinuti više od 1000 prepreka koje otežavaju razvoj poduzetništva.

“Cilj nam je potaknuti poduzetništvo i kroz četiri godine maknuti više od 1000 raznih prepreka poduzetnicima”, rekla je Puljak na konferenciji za novinare. Dodala je da bi, primjerice, ukidanjem parafiskalnih nameta poduzetnici godišnje mogli uštedjeti oko milijardu kuna što bi im omogućilo otvaranje novih radnih mjesta.

Po njezinim riječima također je potrebno pojednostaviti procedure koje se odnose na poduzetnike i uskladiti zakone.

“Ima zakona koji jedni druge pobijaju i teško se snaći u toj šumi  propisa i raznih nameta  koji guše gospodarstvo,” upozorila je Puljak koja smatra da treba smanjiti i porez na dohodak.

Kampanja stranke Pametno odvija se pod geslom “Zaokrenimo Hrvatsku,” a po riječima Marijane Puljak jedna od mjera, kojom se Hrvatska može zaokrenuti,  jeste i reforma javne uprave i lokalne samouprave.

“Velike stranke ne govore o toj reformi jer su svjesni da je to njihova glasačka mašinerija na koju se moraju osloniti. Ali, stvaranjem pet regija i smanjenjem sadašnjih 556 gradova i općina na 123 urbana centra imali bismo tri puta manje političara a time bi se smanjila i korupcija,” istaknula je Puljak.

Upozorila kako je Hrvatska dovedena “na rub ponora.” “Hrvatska je, u svakom pogledu, zemlja postavljena naopako a koju god temu pogledate vidjet će se da su građani izigrani i prevareni,” smatra Puljak.

Stranka Pametno je prema riječima njezine potpredsjednice Kristine Vidan pripremila 22 mjere za poboljšanje statusa socijalno ranjivih skupina. “Država  treba stvarati radna mjesta za socijalno ranjive skupine kroz socijalno poduzetništvo i na taj način bi se smanjila davanja za socijalno ugrožene,” rekla je Vidan.

Komentiraj

FOTO:Miranda Cikotic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.