Prijedlog Zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ministarstvima stigao je danas u Skupštinu Srbije, a njime je predviđeno osnivanje dva nova ministarstva – zaštite životne sredine i za europske integracije, prenosi N1.

Predlagač zakona je poslanik Srpske napredne stranke Aleksandra Martinović, a predloženo je da zakon bude donesen po hitnom postupku.

Osnivanje Ministarstva životne sredine predloženo je imajući u vidu značaj koji očuvanje i zaštita životne sredine imaju kada je u pitanju kvaliteta života građana i njihovo zdravlje, ali i zbog značajnih i složenih obaveza koje Srbija mora ispuniti u toj oblasti u procesu pridruživanja Europskoj uniji, piše u obrazloženju izmjena.

Kako je poslove koji se odnose na zaštitu životne sredine do sada obavljalo Ministarstvo poljoprivrede i zaštite životne sredine, predložena je i izmjena djelokruga rada tog ministarstva, koje će promijeniti naziv u Ministarstvo poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.

U obrazloženju je navedeno i da je predloženo osnivanje Ministarstva za europske integracije, ugled značajno većih obaveza i obima posla u procesu pridruživanja EU. Predloženo je i ukidanje Kancelarija za europske integracije, jer će njene poslove preuzeti novoformirano ministarstvo.

Predložene su i izmjene u djelokrugu Ministarstva privrede, tako što bi Ministarstvo rudarstva i energetike preuzelo poslove koji se odnose na pripremu akata o imenovanju i razrješenju organa upravljanja, kao i drugih akata koji se odnose na poslovanje javnih poduzeća i društava koji obavljaju djelatnost proizvodnje.

Predloženo je i da Ministarstvo privrede preuzme od Ministarstva trgovine, turizma i telekomunikacija poslove koji se odnose na propise u oblasti koncesija i javno-privatnog partnerstva.

Poslanici Skupštine Srbije počeše sutra razmatranje predloženih izmjena i dopuna Zakona o ministarstvima, čije je usvajanja prvi korak u izboru vlade Ana Brnabić. Očekuje se da u parlamentu sljedeće sedmice počne rasprava o ekspozeu mandatarke za sastav vlade Ana Brnabić.

Za izbor nove Vlade potrebno je da glasa 126 poslanika od 250 koliko ima Skupština Srbije.

Komentiraj