Slavni fizičar Stephen Hawking u srpnju je preko Reddita dobio pitanja korisnika, a sada je na neka od njih dao i odgovor. Njegovim obožavateljima nije bilo teško pričekati, znajući da Hawking može napisati samo nekoliko riječi u minuti. Ipak, odgovorima su, očekivano, bili oduševljeni.

Dotakao se tema umjetne inteligencije te otkrio koja je najveća misterija svijeta. “Pravi rizik sa umjetnom inteligencijom nije taj što je ona zla, već što je sposobna. Takvi će strojevi biti nevjerojatno uspješni u ostvarivanju svojih ciljeva, ali ako ti ciljevi nisu usklađeni s našima, mi smo u nevolji”, napisao je Hawking, prenosi Independent.

 

  • Na pitanje mogu li strojevi postati pametniji od svojih tvoraca, slavni fizičar odgovara potvrdno. “Mi smo pametniji od naših majmunolikih predaka, a Einstein je bio pametniji od svojih roditelja”, objasnio je Hawking.

 

Može li doći do ‘tehnološke nezaposlenosti’, gdje će strojevi uzeti sve naše poslove, Hawking kaže:

“Ishod ovisi o tome kako će se stvari rasporediti. Svatko može uživati u luksuzu ako se bogatstvo proizvodnje strojeva dijeli. Ali, većina ljudi može završiti ekstremno siromašno ako vlasnici strojeva uspješno lobiraju protv redistribucije bogatstva. Zasada, čini se kako sve naginje prema ovoj drugoj opciji”.

Kao najintrigantniju misteriju svijeta Hawking je nazvao – žene. Najdraža pjesma mu je ‘Have I told you lately’ Rod Stewarta, najdraži film ‘Jules et Jim’ iz 1962., a najdraža serija koja ga je nasmijala ‘Teorija velokog praska’.

Komentiraj