Posada Eskadrile transportnih helikoptera (ETH) 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO s helikopterom MI-8 MTV pronašla je u petak oko 11 sati češku državljanku i izvukla je s područja Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica u Zadarskoj županiji te su je prevezli helikopterom u Starigrad kod Zadra.

U traganje za nestalom češkom državljankom na području Anića kuka u Nacionalnom parku Paklenica uključili su se oko 9,30 sati, priopćila je Samostalna služba za odnose s javnošću i izdavaštvo Ministarstva obrane (MORH).

Kako se navodi, kopilotkinja posade helikoptera Mi-8 MTV poručnica Monika Tržić rekla je kako su nakon nadlijetanja dva-tri kruga oko vrha Anića kuka, na stijeni uočili nestalu osobu, koja je pridonijela svom brzom pronalasku jer im je mahanjem ruku signalizirala mjesto gdje se nalazi.

“Vidjeli smo da nije ozlijeđena, ali smo ipak najprije spustili liječnicu iz tima spašavatelja Hrvatske gorske službe spašavanja, a nakon toga krenuli u izvlačenje”, izjavila je Tržić. Dodala je kako je Čehinja bila dosta iscrpljena jer se je od četvrtka u podne podneva bila sama na stijeni, a ostala je i bez vode tako da je za nju bio spasonosan dolazak helikoptera.

 

  • U posadi helikoptera bili su kapetan natporučnik Ante Franić te tehničari letači časnički namjesnik Saša Lukić i nadnarednik Milan Jelović.

 

Ističe se kako već drugi dan za redom letačke posade sudjeluju u potražnim akcijama za stranim turistima i podsjeća da je u četvrtak, 27. kolovoza, u popodnevnim satima ista posada pronašla i zbrinula slovenskoga državljanina na otoku Hvaru. Riječ je o dvoje slovenskih državljana od koji je muškarcu pozlilo pri penjanju na brdo, zbog čega je i pokrenuta potražna akcija. Kapetan posade helikoptera Mi-8 MTV natporučnik Ante Franić rekao je kako su vrlo brzo uočili unesrećenoga pri samome vrhu brda.

“Radilo se o strmom terenu, a odmah po uočavanu uslijedio je uobičajeni način izvlačenja tehnikom ‘fix-line’ gdje su spašavatelji Hrvatske gorske službe spašavanja pripremili osobe za premještanje na lokaciju gdje smo sletjeli i unijeli ih u helikopter. Na aerodromu Stari Grad unesrećeni je odmah bio pregledan nakon čega smo ga dalje prevezli do splitskih Firula“, izvijestio je natporučnik Franić.

U ovoj godini posade Eskadrile transportnih helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a, sudjelovale su u ukupno petnaest akcija potrage i spašavanja.

Komentiraj

FOTO:Grgo Jelavic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.