Završilo je prvo putovanje solarnog zrakoplova oko svijeta kada je Solar Impulse u utorak ujutro sletio u Abu Dabi, prenose agencije.

Švicarac Bertrand Piccard upravljao je zrakoplovom na solarnu energiju u posljednjoj etapi leta od Kaira do Ujedinjenih Arapskih Emirata.

Za upravljačem Solar Impulsea izmjenivao se sa sunarodnjakom Anreom Borschengom u misiji kojom su se promovirali obnovljivi izvori energije.

Time je završen epski let koji je u Abu Dabiju počelo 9. ožujka prošle godine.

“Budućnost je čista. Budućnost ste vi. Budućnost počinje sada. Idemo dalje”, rekao je Piccard koji je u Abu Dabiju dočekan velikim pljeskom.

Let u 17 etapa bio je dug 42.000 kilometara, preko četiri kontinenta, tri mora i dva oceana.

Najduža etapa od 8925 kilometra iz Nagoje u Japanu do Havaja trajala je 118 sati čime je Borschberg postavio apsolutni rekord u neprekidnom letu nekog zrakoplova.

To je samo jedan od 19 službenih rekorda oborenih u globalnoj avanturi Solar Impulsea.

Piccard i Borschberg su na projektu radili više od deset godina.

Težak 1,5 tona i širok kao Boeing 747, Solar Impulse letio je prosječnom brzinom od 50 km/h zahvaljujući baterijama koje skladište solarnu energiju putem 17.000 fotonaponskih ćelija na svojim krilima.

Kabina Solar Impulsea 2 bila je opremljena bocama kisika kako bi pilot mogao disati. Cockpit je prekriven izolirajućom pjenom da bi se ublažile vanjske temperature pri letu koje se kreću između +40 i ‐40 stupnjeva Celzijevih.

Zahvaljujući kamerama postavljenima u kabinu, na repu i krilima putem interneta moglo se izravno pratiti putovanje Solar Impulsea u sklopu kampanje za promicanje tehnologija koje koriste čistu energiju.

Komentiraj

FOTO:EPA/STRINGER
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.