Slovenska vlada odlučila se žaliti na odluku Okružnog suda u Ljubljani, koji je na zahtjev izvanrednog povjerenika Agrokoru priznao položaj stranog poslovnog subjekta u postupku insolventnosti.

Vlada premijera Mire Cerara odluku o žalbi obrazložila je stajalištem da bi postupci vjerovnika protiv Agrokora mogli poslovno ugroziti Mercator, koji je najveći poslodavac u zemlji, što bi moglo negativno djelovati na ekonomsku, socijalnu i financijsku stabilnost Slovenije.

Okružnom sudu u Ljubljani slovenska će vlada zato predložiti da zaključak kojim priznaje da je Agrokor u postupku insolventnosti ukine ili promijeni tako da se iz njega isključi Agrokorova imovina, odnosno vlasnički udio u Mercatoru, prenijeli su slovenski mediji izvore u vladi.

U Sloveniji se, naime, pojavila bojazan da bi Agrokor mogao radi namirenja dugova prema vjerovnicima prodati svoju imovinu u Sloveniji, u koju ulazi i trgovački lanac Mercator.

Prema tumačenju slovenskih pravnika, navode mediji, sud svoj zaključak o priznavanju statusa insolventnosti strane tvrtke može ukinuti ili promijeniti ako zaključi da bi njegova provedba mogla negativno utjecati na suverenost, sigurnost ili javni interes države u kojoj tvrtka posluje.

Kako je prenijela Slovenska televizija, vlada je u svom zaključku da će se na odluku slovenskog suda žaliti ocijenila da su ispunjeni svi ti razlozi, jer smatra da su hrvatski “lex Agrokor”  i slovenski “lex Mercator” u koliziji, te da je u konkretnom slučaju hrvatski posebni zakon koji određuje i način imenovanja izvanrednog člana uprave “u suprotnosti sa slovenskim pravnim poretkom”.

Komentiraj