Nekoliko nizozemskih zastupnika pozvalo u četvrtak navečer da se zemlja priključi zračnim udarima na Islamsku državu u Siriji koju vodi koalicija predvođena SAD-om.

Vlada je pak kazala da će donijeti odluku o sudjelovanju u operacijama tek nakon što razmotri “sve političke i vojne aspekte” sirijskog sukoba.

“Zaista je vrijeme da se djeluje protiv IS-a u Siriji”, rekao je Raymond de Roon iz Stranke za slobodu (ekstremna desnica) na raspravi parlamentarnog odbora za vanjske poslove održanoj u četvrtak.

Nizozemski ministar vanjskih poslova Bert Koenders na istom je sastanku kazao da je zemlja dobila zahtjev da se priključi udarima gotovo istovremeno od Francuske i Njemačke.

Četiri nizozemska borbena zrakoplova F-16 bombardirala su džihadiste IS-a u Iraku od listopada 2014. ali Den Haag je kazao da ne predviđa udare u Siriji bez mandata UN-a.

Velika Britanija počela je u noći na četvrtak udare na IS u Siriji, odmah nakon što je parlament izglasao tu odluku za koju se zalagao premijer David Cameron.

Njemački parlament u petak odlučuje o sudjelovanju njemačke vojske u udarima na položaje džihadista.

 

Komentiraj

FOTO:FaH
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.