U čarobnom ozračju Tvrđava Sv.Mihovil i Barone započeo je Šibenik Dance Festival.

Sedmo izdanje ovog iznimnog festivala obilježeno je baletom ‘Na Putu’ najistaknutijeg makedonskog plesača, koreografa i redatelja Igora Kirova, u izvedbi baleta HNK Split te jednom od najiščekivanijih predstava festivala ‘Room N°7’ – u izvedbi zagrebačkog &MDance Company.

Jedinstveni plesni spektakli pod zvjezdanim nebom očaralo je i brojne osobe društvenog života: Jelenu Rozgu, Aleksandru Dojčinović, Vjekoslavu i Hanu Huljić, Anamariju Asanović, Juditu Franković, Loredanu Bahorić, Ivanu Ergić, Anu Mrvicu kao i brojne druge posjetitelje.

Grad Šibenik će do 29.07. živjeti u ritmu plesa, a najatraktivnije gradske lokacije – Trg Republike Hrvatske, pozornica Hrvatskog narodnog kazališta, Tvrđava Barone, te pozornica tvrđave Sv.Mihovila – bit će pozornice brojnim plesnim umjetnicima.

O baletu ‘Na putu’:

“Krenuli smo… A gdje? A zašto?“ – pita se Igor Kirov. “Idemo tamo kamo nas put nosi, gdje nas tišina nepoznatog zove… da osjetimo drugi miris, da dodirnemo neko drugo tijelo, da otkrijemo neki drugi zvuk… i da opet putujemo. Uzimamo sa sobom svoj dom i toplinu. Sanjamo da bi jednog dana opet mogli SPAVATI… i maštati… Ali nemir u nama sve je VEĆI i JAČI.“

Plesno, radi se o 32 duže ili kraće sličice koje nose priču. A priča je, dakle, insomnia, nesanica, stanje koje svatko od nas poznaje i u njega ubacuje neki svoj “trip”. Jedni svoj život, uspomene. Drugi zebnju zbog budućnosti, ili neki neriješeni današnji problem. 17 ljudi, 17 stolica, dva zida i jedan cilj…traganje za svojim snom! Balet počinje i završava arijama, između kojih je 30 varijacija teme čiji se ritam i tempo stalno mijenjaju.

O predstavi’ Room N°7′:

Ova interesantna predstava, koja je autorski projekt u suradnji sa Zagrebačkim plesnim centrom, inspiriranog pričom o Geraldu Foosu, Amerikancu koji je 1966. godine kupio motel na čijim je stropovima izbušio rupe i promatrao svoje goste punih trideset godina, svjedočeći između ostalog i ubojstvu koje nikada nije prijavio. Inspirirana pričom, predstava ‘Room N°7’ priča o potrebi promatranja i gledanja koja je u današnje vrijeme uistinu postala kruh kojim se hranimo.

Koncept i koreografiju potpisuju Dance Company &M i Judita Franković, dok je balet majstor Almira Osmanović.

Bogati program Šibenik Dance Festivala traje do 29.srpnja:

I ovog će puta festivalom plešu brojni istaknuti umjetnici iz regije. Novost ovogodišnjeg festivala je tango – najsenzualniji od svih plesova u skupini društvenih plesova. Tijekom trajanja SDF održavat će se i plesna radionica za početnike i iskusne plesače pod stručnim vodstvom plesnog para : Zagrepčanke Šibenskog porijekla Lucije Lovrić i Rafaela Ramireza, argentinskog plesača s dugogodišnjim plesnim iskustvom. U bogatoj Ramirezovoj karijeri jedna se zanimljivost posebno ističe, a to je kako je kao instruktor tanga pripremao Madonnu u filmu ‘Evita’.

Majstori ove plesne tehnike, osim tjednih radionica, na zatvaranju festivala će održati veliki plesnjak na kojem će sudjelovati najmanje 25 parova majstora ove plesne tehnike.

U petak 28.07. na pozornicu SDF-a stiže Balkan Dance Project – međunarodna je plesna platforma koja spaja mlade, uspješne i perspektivne koreografe, plesače i ostale umjetnike iz Hrvatske, Srbije, Makedonije, Slovenije, te Bosne i Hercegovine. Projekt promovira suvremeni ples diljem regije. Osnivači su makedonski koreograf Igor Kirov, srpski koreograf Aleksandar Ilić te slovenska plesačica Mojca Majcen.

Stižu s predstavom ‘Vol.2.’ – sastavljene od dva dijela: ‘1.The Cube.Undold.’ – čiju koreografiju potpisuje Igor Kirov, te ‘2.After Sonets’ –koreografa Aleksandra Ilića.

Komentiraj