Nakon višemjesečnih pritisaka zbog slabih poslovnih rezultata, izvršni direktor švedskog Ericssona Hans Vestberg podnio je u ponedjeljak ostavku, izvijestili su iz tog proizvođača opreme za mobilne mreže.

Vestberg, koji  je bio na čelu Ericssona od 2010., posljednjih je mjeseci bio izložen pritisku švedskih medija koji su sve više kritizirali njegovo vođenje kompanije, naročito nakon objave slabih kvartalnih rezultata u travnju kada je cijena dionica pala 15 posto u samo jednom danu.

Njegov odlazak dolazi nekoliko dana nakon što je kompanija objavila poslovne rezultate za drugo tromjesečje, koji su pokazali da je prodaja pala već sedmi kvartal zaredom.

Švedski div u proizvodnji opreme za mobilne mreže Ericsson prošloga je utorka, naime, izvijestio o oštrom padu dobiti u drugom tromjesečju u odnosu na godinu ranije i najavio dodatna smanjenja troškova radi bolje prilagodbe slabijoj situaciji na tržištima.

Ericssonova neto dobit u drugom je kvartalu 2016. godine u usporedbi s istim lanjskim razdobljem smanjena za 24 posto, na 1,6 milijardi švedskih kruna. Operativna dobit iznosila je 2,8 milijardi kruna (327 milijuna dolara), nasuprot 3,6 milijardi iz istoga razdoblja prošle godine, pokazalo je financijsko izvješće.

Prihodi su mu u istome razdoblju smanjeni gotovo 11 posto i iznosili su 54,1 milijardu kruna.

Među glavnim razlozima slabijih rezultata u drugom tromjesečju u Ericssonu izdvajaju prodaju u segmentu mobilnog širokopojasnog pristupa internetu koja je posebno pogođena na tržištima na koja su utjecala slaba makroekonomska okruženja.

Prodaja u tome segmentu nastavila je padati uglavnom na slabim tržištima poput Brazila, Rusije i Bliskog istoka.  U Europi, pak, dovršetak projekata vezanih uz mobilni širokopojasni pristup internetu u 2015. nastavio je imati negativni utjecaj na rast prodaje.

Do pronalaska Vestbergovog nasljednika, kompaniju će voditi direktor financija Jan Frykhammar.

Komentiraj

FOTO:EPA
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.