Iznenađujuće imenovanje zagovaratelja Brexita Borisa Johnsona za šefa britanske diplomacije izaziva sarkazam i kritike u Europi gdje je njegov francuski kolega podsjetio da je bivši gradonačelnik Londona “puno lagao” u prošlosti.

Nekoliko službenih reakcija iz ministarstava vanjskih poslova ograničilo se u četvrtak najčešće na uglađenost i bezličnost nakon imenovanja “BoJo-a” u Foreign Office prethodnog dana, uz izraženije neoduševljenje Francuske i Njemačke.

“Nisam zabrinut, ali znate kakav je njegov stil, njegova metoda”, reagirao je ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault optužujući Borisa Johnsona da je “puno lagao” tijekom kampanje za referendum o Brexitu. Poželio je “jasnog, vjerodostojnog i povjerljivog” partnera.

A njegov njemački kolega, socijaldemokrat Frank-Walter Steinmeier implicitno je optužio u srijedu navečer bivšeg londonskog gradonačelnika da se ponašao neodgovorno nakon glasovanja u korist Brexita.

“Politički dužnosnici privukli su zemlju prema Brexitu da bi, kad je odluka donešena, ‘odmaglili’, ne preuzimajući odgovornost i umjesto toga otišli igrati kriket. Iskreno, smatram to skandaloznim”, rekao je on u govoru na sveučilištu Greifswald. Boris Johnson izazvao je nevjericu ubrzo nakon glasovanja otišavši igrati kriket umjesto da otkrije svoje namjere.

Iako su te riječi izgovorene neposredno prije imenovanja Johnsona, puno govore o dubokim osjećajima šefa njemačke diplomacije.

John Kerry je u četvrtak razgovarao telefonski s novim britanskim kolegom i potvrdio da odnos između dvije zemlje ostaje “ključan” i pozvao na “delikatan i odmjeren pristup postupku Brexita”, kazao je glasnogovornik američkog državnog tajnika John Kirby.

Puno se manje zamarajući diplomatskom rezerviranošću, predsjednik Europskog parlamenta, socijaldemokrat Martin Schulz, kazao je da strahuje od “opasnog začaranog kruga” po Europu.

Boris Johnson koji bi se trebao susresti s europskim kolegama prvi put u ponedjeljak u Bruxellesu, neće voditi pregovore s EU. Ta je uloga pripala bivšem državnom tajniku za europske poslove Davidu Davisu (67).

Europski tisak i neki europski politički dužnosnici daju si pak oduška u ironiji i šalama na račun bivšeg londonskog gradonačelnika.

“Ne bi me čudilo da V. Britanija uskoro imenuje Drakulu za ministra zdravstva”, rekao je jedan od stručnjaka za diplomatska pitanja u njemačkoj socijaldemokratskoj stranci Rolf Muetzenich.

Komentiraj

FOTO:EPA/ANDY RAIN
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.