Film Rúnara Rúnarssona “Vrapci” nastao u koprodukciji MP filmske produkcije iz Hrvatske odabran je kao jedan od kandidata za glavnu nagradu “Zlatna školjka” u službenom programu Filmskoga festivala u San Sebastianu, koji se održava od 18. do 26. rujna u Španjolskoj, priopćeno je danas iz Hrvatskoga audiovizualnog centra (HAVC).

“Vrapci” su drama o Ariju, 16-godišnjaku koji živi s majkom u Reykjaviku i koji je iznenada prisiljen otići ocu Gunnaru na daleki Westfjords, napominje HAVC i dodaje kako se Arije tamo mora snalaziti u odnosima s ocem te s prijateljima iz djetinjstva, koji su se bitno promijenili.

Redatelj i scenarist ove dansko-islandsko-hrvatske koprodukcije Rúnar Rúnarsson autor je nagrađivanoga filma Vulkan (Eldjfall, 2011) koji je nakon premijere u Cannesu osvojio brojne nagrade širom svijeta. Njegov je kratkometražni film Posljednja farma (Sí?asti barinn) nominiran za Oscara, a sam je redatelj osvojio više od 100 međunarodnih nagrada i priznanja za svoje filmove.

Producent filma je, kako navodi HAVC, Nimbus Film i Nimbus Island, koproducenti su Pegasus Pictures (Island) te MP filmska podukcija iz Hrvatske, čiji je producent Igor A. Nola. Film su financijski potpomogli Islandski filmski centar i Danski filmski institut, Hrvatski audiovizualni centar, Nordisk Film i TV fond, Islandsko ministarstvo industrije i inovacije, Sena, RUV, TV2 i SF.

HAVC navodi izjavu producenta Mikkela Jersina kako je odabir za glavnu nagradu u San Sebastianu “velika čast i dobar start za film, a Rúnarsson fantastičan redatelj koji uspjeva dotaknuti srca publike”.

Uz Mikkela Jersina, producenti su Brynhildur Birgisdottir, Igor A. Nola i Lilja Osk Snorradottir. Direktorica fotografije je Sophia Olsson, a u filmu glume Ingvar E. Sigursson, Kristbjörg Kjeld, Atli Óskar Fjalarsson, Björk Björnsdóttir i Rade Šerbedžija.

Međunarodni filmski festival San Sebastian jedna je od najvažnijih svjetskih filmskih manifestacija. Na njegovom 63. izdanju, koje se održava od 18. do 26. rujna, u natjecateljskom će programu svoje nove filmove premijerno prikazati i autori poput Lucile Hadžihalilović, Bena Wheatleya, Augustija Villaronge i Alexa de la Iglesije.

Komentiraj

FOTO:Dusko Marusic/PIXSELL
PODIJELI
Djelatnost je Hine prikup­lja­nje i razaši­lja­nje što potpunijih či­njeničnih i objektivnih novinsko-agencijskih informacija o zbi­va­njima u Republici Hrvatskoj i svijetu za potrebe medija i drugih sudionika društvenoga, političkoga, kulturnog i gospodarskog života.